Berágtak a cigányok Tóta W. Árpádra

Több cigány szervezet tiltakozott csütörtök délelőtt a HVG budapesti szerkesztősége előtt - tájékoztatta Lakatos László, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az MTI-t.

Az elnök kifejtette: az ellen emeltek szót, hogy a portál vasárnap egy roma riportert támadott azért, mert hibázott. Hozzátette, hogy évtizedes gyakorlattal rendelkező szónokok is bakiznak, előfordul az ilyen.

Lakatos László kiemelte: meglátása szerint párthovatartozásra való tekintet nélkül segíteni kellene cigányokat, nem hátráltatni, mert össztársadalmi érdek, hogy beilleszkedjenek. Szavai szerint a megmozdulás célja is az volt, hogy erre felhívják a figyelmet és tiltakozzanak a kirekesztés ellen.

A demonstráción részt vettek mások mellett a Józsefvárosi Roma Önkormányzat és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ képviselői, valamint civil szervezetek.

A hvg.hu vasárnapi cikkében Tóta W. Árpád Orsós Róbert egyik bejelentkezését kritizálva azt írta, hogy a riporter "nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!"

Az írást közleményben elítélte az MTVA vezérigazgatója. Szabó László Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy valakit faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak.