Beregszászra látogatott Volodimir Zelenszkij, ahol a magyar közösség képviselőivel is tárgyalt

Beregszászra látogatott Volodimir Zelenszkij, ahol a magyar közösség képviselőivel is tárgyalt

Az ukrán elnök megköszönte a magyar közösségnek és az egész kárpátaljai régiónak a menekültek iránt tanúsított gondos és tiszteletteljes magatartást és fogadtatást. A találkozón ott volt Ukrajna leendő magyarországi nagykövete, Sándor Fegyir is, akinek a befogadó nyilatkozatát március óta nem írta alá Novák Katalin köztársasági elnök.

Kárpátaljára látogatott szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a Kárpátaljai Megyei Adminisztráció (OVA) vezetőségével tartott értekezleten megvitatta a biztonsági és szociális helyzettel kapcsolatos kérdéseket.

Zelenszkij Telegram-bejegyzésében - a Kárpátalja.ma magyar hírportál csütörtöki közlése szerint

azt írta, hogy „a határ kérdése stratégiai fontossággal bír Kárpátalja számára”, és hogy „Kárpátalja a gazdasági és társadalmi növekedés egyik motorja lesz”. Szó esett az ukrán katonák rehabilitációjának projektjéről, valamint a megye gazdasági fejlesztéséről, ahol a résztvevők szerint vannak kiaknázatlan lehetőségek.

Az ukrán elnök Beregszászon találkozott a kárpátaljai magyar közösség képviselőivel Babják Zoltán polgármesterrel és katonai vezetőkkel találkozott. A tárgyalást a korábban Twitterként ismert X közöségi oldalon fontos megbeszélésnek nevezte, hozzátéve, hogy ez volt az első találkozója ebben a formában.

„Mi valamennyien Ukrajna állampolgárai vagyunk, magyar és ukrán etnikumúak, és minden más nemzeti közösség. Valamennyien védelmezzük országunkat, segítünk harcosainknak, minden hősünknek. Megköszönöm a magyar közösségnek és az egész kárpátaljai régiónak a menekültek iránt tanúsított gondos és tiszteletteljes magatartást és fogadtatást. Az orosz agresszor fenyegetést jelent mindenki számára, aki értéknek tekinti a szabadságot, a békét és a fejlődést. Rendszerük rabságot és szenvedést hozott az Európának ebben a részében élő népeknek - ukránoknak, magyaroknak, lengyeleknek, cseheknek és másoknak. Ukrajna győzelme mindenkit meg fog menteni Európában, hála hőseink kitartásának” - írta közleményében Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij érkezését biztonsági okokból csak néhány órával korábban jelentették be, de így is sokan összegyűltek az utcákon, hogy köszöntsék az ukrán elnököt.

A Telex tudósítói is a helyszínen voltak, amikor Zelenszkij megérkezett Beregszászra. A találkozón ott volt Ukrajna leendő magyarországi nagykövete, Sándor Fegyir is, akinek a befogadó nyilatkozatát március óta nem írta alá Novák Katalin köztársasági elnök, így még nem foglalhatja el nagyköveti posztját Budapesten.

(MTI)

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. július 6-án. Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova