Bérekre nem, de 10 milliós Skodára azért jutott pénz Szentendrén

A szentendrei Ferenczy Múzeumnál már a bérekre sem volt fedezet, de 10 milliós Škoda Superbre még jutott a vezetőnek.

Pál Gábor szerint a korrupciós ügyek, a mutyik, az ostobaság és tehetségtelenség lettek jellemzők az utóbbi időkben Szentendrén. A helyhatósági választások óta az önkormányzat három kulturális cégében folyamatosan cserélődnek a vezetők, és a sorozatos kudarcokért és botrányokért a kulturális városvezetést terheli a felelősség - jelentette ki.

Holló István szerint az elmúlt egy évben számos hiba történt a kultúra területén, legutóbb pedig a Ferenczy Múzeummal kapcsolatban derült ki váratlanul, hogy több mint 300 millió forintos tartozása van, ezért szólítják fel lemondásra az alpolgármestert.

Pál Gábor emlékeztetett: néhány napja kapott 233 millió forint támogatást a múzeum az önkormányzattól, erre azért volt szükség, mert már a bérek kifizetésére sem volt forrás. A politikus kitért továbbá arra is, hogy

az intézmény jelenlegi vezetője, korábban a Műcsarnokot és a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot irányító Gulyás Gábor ennek ellenére egy felső kategóriás 10 milliós Skoda Superbet lízingelt magának. 

A fideszes vezetésű önkormányzatnál hanyag, felelőtlen gazdálkodás folyik. ennek ellenére e vezetők nem vonják le a következményeket – hangsúlyozta Pál Gábor. Hozzátette: a város költségvetésében keletkező lyukakat az önkormányzati ingatlanok eladásából befolyó bevételekkel akarják betömni. Erre példaként a szentendrei Duna korzón található zeneiskola épületének eladását említette. A szerinte áron alul történő értékesítést, újabb ingatlan-mutyiként értékeli.

A Holló István a bajok legfőbb okának a túlszervezett és túlbürokratizált kulturális alpolgármesterséget látja, amely szerinte fölöslegesen és nagyon drágán működik. 

A képviselő egyúttal felszólította az önkormányzatot, hogy szervezze újra a kultúra működését "takarékos, hatékony és költségeiben a közjót szolgáló módon".

Kifejtette: a Ferenczy Múzeumnál a közelmúltban történt vezetőváltás után lezajlott egy átadás-átvétel, illetve egy jogi és pénzügyi átvilágítás, de "semmilyen vészjósló információ nem érkezett a testülethez". A decemberi ülésen azonban - folytatta - arról értesültek, hogy a múzeum kiadási oldalán jelentős összegek jelentek meg kifizetetlen számlák formájában.

A jobbikos politikusok kifogásolták azt is, hogy miközben Szentendre három, 100%-ig az önkormányzat tulajdonában álló cégnél összesen hét vezetőváltozás történt az utóbbi időben. Addig ebből nemhogy nem vontak le semmilyen következtetést, hanem a fideszes többségű képviselő-testület még 10%-os béremelést is megszavazott az alpolgármesternek.