Menekülhetnek a dolgozók az önkormányzati cégektől

Elmenekülhetnek a dolgozók az önkormányzati cégektől, ha ők kimaradnak az állami cégeket érintő 30 százalékos béremelésből. A szemétszállítás, a temetkezés, de a tömegközlekedés is nagy bajba kerülhet - írja a Hvg.hu

Az állami cégek alkalmazottai 30 százalékos béremelést kapnak 2019-ig, csakhogy az önkormányzatoknál dolgozók kimaradnak a kedvezményezett körből. Igaz, az ő illetményalapjukat is megemelhetik, csakhogy ez mindössze elvi lehetőség. A kormány épp idén januártól tette lehetővé, hogy az önkormányzatok több pénzt adjanak a saját dolgozóiknak – de csakis akkor, ha a saját keretükből ezt ki tudják gazdálkodni - írja a lap.

Igen ám, de erre természetesen a kifosztott önkormányzatok többsége képtelen lesz.

A köztisztviselők szakszervezeténél úgy számolnak: a 37 ezer önkormányzati dolgozó közül nagyjából 24 ezren utoljára 2008-ban kaptak fizetésemelést, ők főképp a kistelepüléseken és az ország szegényebb régióiban élők. Aki tud, az elmegy inkább állami vagy nagyobb magáncégekhez dolgozni, csakhogy épp a szegényebb vidékeken a magánszférában is nehéz munkát találni. Ez lehet az oka annak, hogy a szakszervezet is úgy becsüli: átlagosan még így is csupán 10 százalékos a munkaerőhiány az önkormányzatoknál.

Nem lesz szemétszállítás, közösségi közlekedés, temetés, szociális gondozás, ügyintézés

- figyelmeztetett Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, mi történhet, ha az önkormányzatok nem kapnak forrást. A meghökkentőnek hangzó megoldás szerinte az lehetne, hogy a polgármesteri hivatalokat alakítsák át cégekké. Így ugyanis máris vonatkozna rájuk az a szabály, amely alapján 30 százalékkal meg kell emelni a dolgozók bérét.