Berlin is hisztériázik

Németországnak sem tetszik, hogy nem vagyunk hajlandóak minden illegális bevándorlóról gondoskodni.

Bekérette a német külügyminisztérium Czukor Józsefet, Magyarország berlini nagykövetét szerdán - írja a Vs.hu.
 
A lap szerint Czukoron a konzultáció hiányát kérték számon a németek, miután a magyar kormány bejelentette: egyoldalúan felfüggeszti az illegális bevándorlókról és visszatoloncolásáról szóló dublini egyezményt.
 
Ausztria még tegnap délután bejelentette, hogy bekérették Perényi Jánost, a bécsi magyar misszió vezetőjét, Bécs szerint "olcsó módon" viselkedik a kormány.
 
A lap úgy tudja, a német kormány részéről - Czukor Józseffel egy külügyi államtitkár tárgyalt - nagyjából ugyanazok a kifogások merültek fel a kormány döntését illetően, mint amiket Bécsben megfogalmaztak. Mindenekelőtt az előzetes egyeztetés, tájékoztatás elmaradását kifogásolták, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt nem rúghat fel egyoldalúan.
 
Mint ismert, Magyarország egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendelet alkalmazását, azaz nem fogadjuk vissza a Nyugat-Európából hozzánk visszaküldött illegális bevándorlókat. A Belügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak nincs kapacitása több menekült fogadására.
 
A döntés ideiglenes, ha javulnak a feltételek, újra fogadunk menekülteket. A Die Presse szerint a magyar lépés láncreakciót indíthat el, várhatóan Olaszország is hasonló döntést hozhat.