1000 milliárd forintos lista a kormány pénzköltéséről

1000 milliárd forintos lista a kormány pénzköltéséről

Elkészült az állami Beruházási Ügynökség friss éves beszámolója, melynek mellékleteiből kiderül, milyen beruházásra lesz még idén pénz, és mire nem. A legnagyobb tételek a budai Várra, a Fradivárosra és a BME Science Park projektre mennek, nem lesz pénz viszont a Diákvárosra, míg a Fudan egyáltalán nincs is a listán. Ugyanakkor jelentősen megcsúsztak a sportcsarnokok költségei

- írja a telex.hu az állami Beruházási Ügynökség adatai alapján.

Az ügynökség egyik fő feladata a 700 millió forintot meghaladó kormányzati magasépítési beruházások megvalósítása, de a kormányszerv bábáskodik az állami támogatásból épülő nagyobb önkormányzati, és egyéb intézményi beruházásoknál is.

A bemutatott tételek egy része különböző kormányhatározatokban már szerepelnek. A Várkapitányság, a budai vári építkezések költségszámai viszont eddig nem voltak közismertek, pláne nem így összesítve. Ebből látszik, hogy csak a budai Várban közel 340 milliárd forintot költ el a kormány.

Részletezve:
- a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésére 33,67 milliárd forint szerepel,
- a József Főhercegi Palotára, neoreneszánsz kertre és istállóra 56 milliárd,
- a Külügyminisztérium épületének újjáépítésére 31,3 milliárd,
- a Budavári Palota teljes felmérésére és (meg nem nevezett) halaszthatatlan beruházásokra 68,2 milliárd,
- a Várgarázs III. ütemre 18,1 milliárd,
- a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben elhelyezésének II. ütemére 72,5 milliárd,
- a Belügyminisztérium új, Országház utcai székházára 55,3 milliárd,
- a Villamos Teherelosztó helyén épülő Nemzeti Levéltár főépületének felújítására pedig 3,7 milliárd szerepel.

A második legnagyobb tétel a BME Science Park kialakítására kiadott 160 milliárd forint, ami a BME V2 jelű egykori oktatási épületének, illetve a Goldmann György téri menzának a 106,3 milliárdos bontási költségéből, és egy 53,5 milliárdos, tudományos innovációs park kialakítására, fejlesztésére fordított összegből áll. A Népliget sportolásra alkalmas területei - Fradiváros néven futó projekt 152,6 milliárdos tétele a harmadik legnagyobb a sorban. Jelentős tétel még a debreceni Nemzeti Koronavírus-oltóanyaggyárra fordított 55 milliárd forint, és az állami szociális lakásügynökség 1500 lakásának megvalósítására költendő 95,1 milliárd forint.

Érdekesség, hogy a mostani beszámoló mellékleteiben szerepel ugyan a Diákváros, de 0 forinttal, míg a kínai Fudan Egyetem fel sincs tüntetve. Nincs közpénz feltüntetve továbbá a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye, az új börtön férőhelyek, a recski Nemzeti Emlékpark, valamint a Kőszeg Bálház rekonstrukció mellett sem.

A telex.hu megkereste a Beruházási Ügynökséget, arról érdeklődve, hogy mi ennek az oka, összefüggésben van-e, hogy több nagy sportberuházásra többet kell fizetni idén, mint az előirányzott költség - de egyelőre nem kaptak választ.

A saját sportberuházások mellékletben ugyanis az látszik, hogy az egyes beruházásokhoz érkező módosítási kérelmek miatt igencsak megszaladt a költségsor. A ferencvárosi Nemzeti Atlétikai Központ építéséhez például idén 9,6 milliárd forintos módosítási kérelem futott be, összesen 79 milliárdra emelve az idei költségeket.

Az új budapesti multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, közismertebb nevén a Népliget melletti gigantikus kézilabdacsarnok előirányzata 44,7 milliárd forintról 73 milliárdra nőtt a plusz 28,1 milliárd forintos módosítással. 11 milliárd forinttal drágul idén a szegedi kézilabdacsarnok a tervezett 24,5 milliárdhoz képest, 6 milliárddal pedig a tatabányai multifunkciós csarnok, az előirányzott 14 milliárd forinthoz képest. A két listán összesen 1491 milliárd forintnyi idei beruházás szerepel.

Az eredményes közbeszerzésen túlesett, de forrásra váró nagyobb vagy érdekesebb beruházások között egymás mögött toporog a Moto GP tervezése (6 milliárd forint), a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása (21 milliárd forint), a kőbányai multfunkciós sportcentrum és uszoda (62,7 milliárd forint), az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója (56 milliárd forint), vagy a Testnevelési Egyetem fejlesztése 93 milliárd forinttal.