Toroczkai: Ha újra erősödik az invázió, komoly baj lehet

Száznégy embert fogtak el a rendőrök szerdán tiltott határátlépés miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön a honlapján. A police.hu-n elérhető információk szerint ebben az évben ez a legmagasabb szám, 2016-ban eddig a legtöbb illegális határátlépőt, 69-et január 29-én fogták el.

Még több bevándorló jöhet, mint tavaly

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában arról beszélt, hogy tavaszra a migrációs fokozódására lehet számítani. Kijelentette: „nagyon jelentős fenyegetést jelent” a migrációs hullám; januárban "több mint 62 ezren érkeztek Európába, ez több, mint tavaly júniusban", és a tavaly januári adat sokszorosa.

Bakondi közölte: a magyar határrendészeti rendszer nagy létszámmal, fejlett technikai eszközökkel - például hőkamerákkal, éjjellátó berendezésekkel -, a "jogi oltalommal" és a műszaki akadályrendszerrel készen áll, hogy az eddiginél nagyobb migrációs nyomással szembenézzen.

 

Ásotthalom polgármestere figyelmeztet

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere az elmúlt napokban többször is arra figyelmeztetett a Facebook-oldalán, hogy az illegális bevándorlók több hónapos nyugalom után ismét megjelentek a magyar-szerb határnál, és a kerítést megrongálva jutnak be az ország területére.

„Tépik, szaggatják a nem túl erős kerítést, ahol pedig még mindig csak az egyszerű drótakadály van, azon pillanatok alatt átrágják magukat. Jelenleg sok katona és rendőr is itt van a déli határon, és a mezőőreim kiemelkedően sok betolakodót tartóztatnak fel a határon, ha újra erősödik az invázió, komoly baj lehet.”

- írta a közösségi oldalán Toroczkai.

A polgármester egy másik bejegyzésében azt írta, hogy most nem szíriaiak érkeznek, hanem „kétséget kizáróan gazdasági bevándorlók”, akik nem akarják a törvényes utat választani.