Segélykiáltás a határról: egyre többen jönnek!

A kerítés továbbra is csupán félkész, a táborok nyíltak, Toroczkai szerint invázió van.

A továbbra is folyamatos migrációs nyomás mögött részben az is állhat, hogy a kormány olyan befogadótáborokat létesített, ahonnan szabad a ki- és bejárás. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok hiába fogják el őket a határnál, az állomásról – akár embercsempészek segítségével- könnyen tovább tudnak szökni Ausztria felé.

Mindehhez kapóra jön az, hogy a déli határzár több szakaszán továbbra is csupán a pengés GYODA-drótháló van kihúzva, a kerítés még mindig nem készült el. Ezeken az illegális bevándorlók könnyedén átkelnek, legfeljebb néhány kisebb vágást szereznek. Ilyen szakaszból pedig bőven akad Ásotthalomnál, hiszen a település mintegy 25 kilométeres határsávjából alig 10 kilométert véd a négy méter magas kerítés – a többi részt jelenleg rabokkal építtetik.

Csábító a nyílt tábor

Épp ezért nem túl meglepő, hogy a polgármester folyamatosan elfogott migránscsoportok fotóival tud előállni. Így tett szombaton is, mint írta,

„Sajnos a mezőőreim ismét egyre több betolakodót állítanak meg az országhatártól több kilométerre, ahogy a képeken látszik, még a Szeged-Baja közötti főúton lévő benzinkúton is leptünk meg vidáman pilótakekszező, kólázó migráns-csapatot.”

A polgármester bejegyzésében azt is írta, hogy szerinte egészen addig fog fokozódni a bevándorlási nyomás, míg a táborok nem vállnak zárttá. Megjegyezte, hogy az elfogott határsértők között ezúttal sem találtak nőket vagy gyermekeket, csak fiatal férfiakat.

Több mint tízezren másztak át

Magyarországra 2016. január 1-óta már több mint tízezer illegális bevándorló érkezett. A rendőrség által napi szinten vezetett statisztikák szerint általában 100 és 200 fő közé tehető a napi elfogások száma – és ebben ugye nincsenek benne azok, akiket az embercsempészek sikeresen elvisznek Ausztriába.

Az adatok azt mutatják, év eleje óta most péntekig 12.341 embert fogtak el a magyar hatóságok. A 2015-ös évet is beleszámolva az intézkedés alá vont migránsok száma így már meghaladja a 424 ezret.

Hamarosan két irányból jöhetnek

A már Nyugat-Európában, javában Németországban lévő több mint egymillió migráns szétosztását az Európai Unió irányelve szerint kvótában határoznák meg. Mindezt olyannyira komolyan gondolják, hogy az Európai Bizottság két héttel ezelőtt -érthetetlen módon a fideszes Navracsics Tiborral együtt- arról döntött, a kvótának eleget nem tévő tagországok minden be nem fogadott migráns után 78 millió forintos támogatásmegvonásban részesülnének.

A magyar kormány a kvóta elleni harcot ezúttal is kommunikációs szinten indította el, országszerte óriásplakátokon jelentek meg a leendő népszavazáson való részvételre buzdító „üzenjünk Brüsszelnek” feliratok. Ezzel egy időben viszont elutasítják azt a jobbikos javaslatot, hogy ne csupán népszavazás legyen, hanem az alaptörvénybe is foglalják be a brüsszeli kényszer-betelepítés elutasításának mindenkori lehetőségét.

A népszavazás őszre várható, a brüsszeli zsarolásról pedig szintén szavazni kell, ám azzal nem csupán Magyarország, hanem több szomszédos tagállam is szembeszállhat.