Volner: a kerítés működik, veszélyt a kvóták jelentenek

Magyarország képes megvédeni magát a migráció veszélyeitől, az uniónak nem kell fellépnie az illegális bevándorlással szemben.

Volner János azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy megbeszélést folytatott az alkotmányügyi bizottságnak a magyar fővárosba látogató tagjaival.

A frakcióvezető közölte: a tárgyalás egyik témája a migráció kezelése volt, és bár Danuta Hübner hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság azért avatkozott be a kérdésbe, mert a tagállamok önállóan képtelenek voltak védekezni az illegális bevándorlás ellen, a Jobbik szerint Magyarország elég erős ahhoz, hogy megóvja az embereket a veszélyektől.

Volner János kiemelte: éppen az unió által javasolt kötelező betelepítési kvótától tartanak.

Ezt a Jobbik továbbra is elutasítja, pártja javasolta először a kerítésépítést a határon és az alkotmánymódosítást is - mondta.

A kötvényből nem engednek

Ugyanakkor nyomatékosította: a Jobbik álláspontja változatlanul az, hogy képviselői csak akkor szavazzák meg az alaptörvény módosítását jövő kedden, ha a kormány addigra megszünteti a letelepedési kötvényeket, és kétharmados parlamenti garanciát biztosít arra, hogy nem vezetik vissza a konstrukciót.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a "letelepedésikötvény-biznisznek" még a Fidesz táborában is óriási az elutasítottsága.

A rendszer következménye, hogy vezető fideszes politikusok rokonai, barátai vagyonokat szereztek offshore cégeken keresztül - tette hozzá.

A letelepedési kötvények más európai országokban is botrányosak, a konstrukciót vezető uniós politikusok is bírálják - mondta Volner János, hangsúlyozva:

az emberek sem szegény, sem gazdag migránsokat nem akarnak látni Magyarországon, a harmadik világból kiinduló ellenőrizetlen bevándorlást meg kell állítani.