Beintett a migránsoknak Horvátország és Albánia: nem engedik, hogy új útvonal jöjjön létre

A megállapodás szerint a két ország hadserege közös erőfeszítéseket tesz annak megakadályozására, hogy a görög-albán határon, majd az Adriai-tengeren keresztül új migrációs útvonal jöjjön létre. 

Albánia határos Görögországgal, ahol több tízezer migráns rekedt a görög-macedón határ lezárásával. Tirana attól tart, hogy könnyen a migránsok alternatív útvonalává válhat Nyugat-Európába. 

Buljevic a találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta: állandó információcseréről állapodtak meg a migránsok mozgását illetően, a két hadsereg kapcsolatban lesz egymással és közösen lépnek fel minden kérdésben. 

Emlékeztetett, hogy a horvát határt a rendőrség őrzi, de miután a horvát parlament lehetővé tette a hadsereg bevetését a határon, a katonaság segítheti a rendőrség munkáját. 

A miniszter szerint a megelőző intézkedésekkel nagyon sokat tehetnek. "Horvátország számára nagyon kedvezőtlen volna, ha migránsok Dél-Horvátország felé indulnának el" - tette hozzá. 

Mimi Kodheli kijelentette: "Albánia az európai megoldás része marad, ez a megoldás nem lesz könnyű, de közös erővel sikerülhet". 

Albánia nemrég megerősítette Görögországgal közös határa védelmét. Az Európai Unió is segítséget ígért Albániának, amennyiben az a migránsok célpontjává válna.