Idén már csaknem 300 migránst fogadott be az Orbán-kormány

Stop?

A tízmilliárdokat felemésztő óriásplakát-kampányokat meghazudtolva Magyarország 2018-ban már 297 fő esetében hozott pozitív döntést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – írja az mfor.hu. A portál ismerteti, 2018 áprilisának végéig 708 menekültügyi eljárásban hozott döntést a BÁH. Ezek 39,4 százaléka a kérelmező számára pozitívan zárult: 232 fő oltalmazotti, 12 fő befogadotti, 35 személy pedig menekültstátuszt kapott a magyar államtól.

A portál felidézi: 2017 első négy hónapjában a menekültként elismert személyek száma még csak 28 volt annak ellenére, hogy az idei 708-cal szemben tavaly több mint 4000 ügyben kellett döntést hozniuk a hatóságoknak. Vagyis annak ellenére nőtt a menekültként befogadott személyek lélekszáma, hogy az eljárások darabszáma csupán töredéke a korábbiaknak.

Az mfor.hu azt is megemlíti, az idei eljárások közül 326 elutasítással, 103 pedig megszüntetéssel fejeződött be. (Utóbbi eset például olyankor fordul elő, ha a kérelmet előterjesztő migráns eltűnik a hatóságok látóköréből, és az eljárás lefolytathatatlanná válik.) A legtöbb menedékjog iránti kérelmet afgánok és irakiak igénylik, ez a szám mindkét állampolgári csoport esetében meghaladta a 100-at.

Emlékezetes, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár még januárban arról beszélt a Times of Malta című lapnak, hogy az Orbán-kormány titokban teljesítette a kötelező kvóta szerinti számot, és a kabinet mégisbefogadott 1300 migránst.

Elismerte a magyar államtitkár! 1300 bevándorlót fogadtunk be, de a kormány megpróbálta eltitkolni

A beismerést a HírTV szúrta ki, az interjúból kiderül, hogy az 1300 bevándorló biztonsága érdekében próbálták titokban tartani a befogadásukat. Valószínűleg azért törhetett rá az őszinteségi roham, mert szóba került Orbán Viktor németországi kijelentése. A magyar kormányfő a Bildnek megszállóknak nevezte a menekülteket.