Választási főpróba a kvótareferendum?

Előrelátók: már a 2018-as országgyűlési választásokra készül a Fidesz.

A Magyar Idők értesülése szerint jövő hét elején már megkezdődik a közterületi szórólapozás, szeptember 10-én pedig országjárás indul. Ennek részeként több mint 200 fórumot szervez a Fidesz szerte az országban kormánypárti politikusok részvételével.

Annak a látszatnak az eléréséért, hogy a Fidesz politikusai képesek megvédeni hazánkat a jövőbeni milliós migrációs hullámmal szemben, már a 2018-as kampánycsapat dolgozik 2016 őszén.

Az elnök emberei

A népszavazás kampányfőnöke Gyürk András, aki a 2018-as választási felkészülésért is felelős. Gyürk András Kocsis Mátét kérte fel, hogy a budapesti kampányokat irányítsa, továbbá Szita Károly kaposvári polgármesterrel közösen ő koordinálja a Városok és falvak a kényszer-betelepítés ellen elnevezésű önkormányzati mozgalmat is. A Fidesz kommunikációs igazgatói posztját Hidvéghi Balázs tölti be.

Október 2-án legalább 4,2 millió választópolgárnak kell érvényes szavazatot leadnia ahhoz, hogy eredményes lehessen a kvótareferendum. Ez pedig komoly szám, nehéz feladat - érdekes, de ezt a faramuci helyzetet éppenséggel a Fidesz idézte elő annak érdekében, hogy a mindenkori ellenzék, illetőleg a civiltársadalom népszavazási kezdeményezéseit már csírájában elfojtsa.

Persze, mint minden kampánynak, ennek is vannak költségei, amelyet központi forrásokból fizet ki a kormány - mások mellett - Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó cégek több mint 3 milliárd forintot kapnak a kampányért.

A migrációs válságból más módon is hasznot lehet húzni. Így a kerítésépítés is jó biznisznek tűnik a haverok számára - ahogy arról korábban többször is írtunk, szakmaiatlan, átláthatatlan, összehasonlíthatatlan, ellenőrizhetetlen a határzár kiépítésének elszámolása, így talán még az állam sem tudja, mire is költötte el az adófizetők pénzét.

Közbeszerzés nélkül...

Ha ezeket a tényeket is figyelembe vesszük, egyáltalán nem meglepő, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes többsége azzal is foglalkozott pénteken, hogy a Belügyminisztérium közbeszerzés alóli mentesítést kért olyan beruházásokra - például különféle akadályépítésekre és jelzőberendezések beszerzésére -, amelyek a magyar-szerb határ megerősítését szolgálják.

Hosszú lesz ez a szeptemberi kampány a lakosság számára, de legalább kiváló főpróbaként szolgál a Fidesz számára 2018-ra.