Merkel kimutatta a foga fehérjét: magasról tesz a német nép akaratára, nem lesz irányváltás

Nem tudni, min kellene jobban csodálkozni: a tegnapi választási eredményeken vagy azok megmagyarázásra tett kísérleteken.

Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke azt mondta hétfőn Berlinben, hogy:

„...nehéz napot okoztak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményét ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében.”

Innentől csak egy lépés az, hogy a német kancellár kijelentse, hogy a német nép nem méltó őhozzá. Merkel fején találta a szöget, amikor megállapította, hogy a menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy

„még nincs kielégítő megoldás”.

Meghatározó volt az aggodalom is egy

„másik vallástól, az iszlámtól”,

és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik – fejtette ki a pártelnök-kancellár. Merkel az Alternatíva Németországnak (AfD) választási sikeréről szólva elmondta, hogy pártja elhatárolódik az AfD-től, vitába száll vele. Hangsúlyozta, hogy az AfD legnagyobb felhajtóerőre a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások révén tett szert, mert a szilveszter éjjel történt bűncselekmények nagymértékben fokozták a társadalom elbizonytalanodását. Merkel kijelentette, hogy soha nem ellenezte a nemzeti szintű intézkedéseket. Ugyanakkor tartós megoldáshoz az EU egészének megfelelő intézkedéseket kell tenni Törökországgal együttműködve, és ehhez még időre van szükség – fejtette ki.

Reiner Haseloff, a CDU szász-anhalti listavezetője, tartományi miniszterelnök

a következő évek nagy feladatának nevezte az AfD-hez pártolt szavazók visszaszerzését a „demokratikus közép” számára.

A német szövetségi kormány kitart az európai menekültválság megoldását célzó politikája mellett, - közölte a kormány szóvivője hétfői berlini tájékoztatóján az előző napi tartományi választásokkal kapcsolatban. Peter Tauber, a CDU főtitkára azt hazudta, hogy a demokratikus pártok mind támogatják Merkel irányvonalát.

„Nem tudom, min kellene jobban csodálkozni: a tegnapi választási eredményeken vagy azazok megmagyarázásra tett kísérleteken"

- fogalmazott ezzel szemben Horst Seehofer, Bajorország CSU-s tartományi miniszterelnöke, Merkel pártkoalíciós partnere.