A Fidesz hallgat és kommentelői mögé bújik - tényleg utat nyithatnak a migránsoknak

A kormánypárti politikusok nem beszélnek a témáról, kommentelők védik meg őket.

A bejelentésre reagálva Vona Gábor, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán azt írta:

"Orbán hülyének nézte a saját szavazóit és a magyar társadalmat. Azt mondta folyamatosan, hogy ez a legfontosabb kérdés, és íme, letette a fegyvert. Részéről jöhetnek a bevándorlók."

A kormány és a hozzá köthető médiumok a téma kapcsán azóta mély hallgatásba burkolóztak, sőt, mind Orbán, mind Rogán Antal győzelmi jelentésnek megfelelő nyilatkozatokat tett, azt állítva, hogy sikerült megvédeniük Magyarország érdekeit.

Rogán hazajött, azt mondta, sikerült megvédeni Magyarországot, majd sorosozni kezdett

Ahogy az várható volt, diadalittasan értékelte itthon Rogán Antal a Brüsszelben történteket, ahol a Néppárt politikusai megmondták Orbánnak, hogy viselkedjen, ő pedig mindenkit biztosított arról, hogy a CEU tovább működhet, az "Állítsuk meg Brüsszelt!"-kampány nem EU-ellenes, és mint kiderült, a kormány még abba is belemenne, hogy a 14-18 év közötti bevándorlókat beengedjék Magyarországra.

Politikusaik helyett szimpatizánsaik/bérkommentelőik vették védelmükbe a Brüsszelben csatát vesztő Orbánt: ők konzekvensen azt állítják, a törvény szerint eddig is jöhettek a 14-18 év közöttiek, a Rogán által említett DNS-vizsgálat épphogy szigorítaná beengedésük feltételeit.

Csakhogy az állítás egész egyszerűen nem igaz, hiszen ebben az esetben már tízezrével lennének az országban fiatal közel-keleti, dél-ázsiai és afrikai bevándorlók. Mivel -  a Jobbik által is támogatott és szorgalmazott - a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet áll fenn jelenleg, ezért

a hatályos szabályozás szerint a 14-18 év közötti migránsok szintén menekültügyi őrizetbe kerülnek, és a menekültügyi eljárás lezárultáig nem léphetnek hazánk területére. 

Ezt a törvényben az itt kiemelt rész biztosítja: "menedékjogról szóló törvény szerint, arra a tizennyolcadik életévét be nem töltött menedékjogi kérelmet benyújtó külföldi gyermekre - kivéve a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a tizennegyedik életévét betöltött és tizennyolcadik életévét be nem töltött elismerését kérő kísérő nélküli kiskorúra -, aki jogszabály vagy szokás alapján felügyeletéért felelős nagykorú személy kísérete nélkül lépett Magyarország területére, vagy a belépést követően maradt felügyelet nélkül, mindaddig amíg ilyen személy felügyelete alá kerül - feltéve, hogy az illető gyermek kiskorúságát a menekültügyi hatóság megállapította."

A bejelentés szerint a Fidesz épp ezt a szabályozást vonná vissza, utat nyitva ezzel a fiatal bevándorlóknak.

Nem véletlen tehát a hallgatás a kormánypárt részéről. A Jobbik tegnap már jelezte: a jövő hét folyamán ismételten benyújtja az alaptörvény-módosítási javaslatát, mely garantálná, hogy se szegény, se gazdag migránsok ne érkezzenek Magyarországra. Ha a kormánypárti többség megint nem lesz hajlandó támogatni a tervezetet, az sokat elárul Orbánék valódi szándékairól.