A bevándorlás miatt újra kellene értelmezni a genfi egyezményt

Szánthó Miklós elmondta: az elmúlt hónapokban az EU-török megállapodás részleges végrehajtása arra elég volt, hogy a többtízezres-százezres áradatot lefékezze.

Ez a megállapodás és a kerítésépítés jelenleg fontos eszközök, azonban csak rövidtávon jelentenek megoldást - jelentette ki.

Az előrejelzések szerint 2050-re Afrika lakossága 2,5 milliárdra fog nőni, és mivel a kontinens nem tud eltartani ennyi embert, a most Törökországban tartózkodó 2,5-3 millió migránssal szemben akkor majd százmilliók indulhatnak útnak Európába.

[fb_pages_codes:immigration]

Ezért ha az EU hosszú távú megoldást szeretne a migrációs válságra, felül kell vizsgálnia, szigorítania kell a menekültügyi szabályokat, és legalábbis újra kell értelmeznie a genfi menekültügyi egyezményt - hangsúlyozta.

Az uniónak vissza kell térnie a menedékjogok eredeti tartalmához, vagyis ahhoz, hogy akinek veszélyben az élete, annak az első országban jár menedékjog, és máshol nem.

Enélkül nem lehetséges megoldani a válságot, mert ha egy migráns már bejutott az unió területére, akkor a hatályos jogértelmezés szerint nagyon nehéz visszaküldeni - tette hozzá.