Bevetnék a nyugdíjasokat a munkaerőhiány csökkentése érdekében

Az LMP szerint így már rövidtávon kezelni lehetne a munkaerőhiányt.

Schmuck Erzsébet pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nyugdíjasok munkavállalásával rövidtávon is kezelni lehetne a munkaerőhiányt.

Ez nem pártügy: az LMP-s képviselő is aláírta volna a Jobbik petícióját

A korlátozottan rendelkezésre álló ellenzéki eszközök tényével magyarázta Schmuck Erzsébet azt, hogy pártja a Jobbikot másolva/követve szintén aláírásgyűjtésbe kezd a hármas felújítása érdekében. Azt is elismerte az LMP-s országgyűlési képviselő, hogy ha találkozott volna a jobboldali ellenzéki párt standjaival, biztosan aláírta volna a Jobbik petícióját.

Az ökopárt országgyűlési képviselője szerint a kétmillió nyugdíjas között több egészséges ember is van, akinek még lenne lehetősége és affinitása is a munkavégzéshez. Aláhúzta azt is, hogy mivel hazánkban alacsonyak a nyugdíjak, ezért a nyugdíjasok vállalnák a tovább foglalkoztatást. Közölte azt is, hogy az LMP a kényszernyugdíjaztatás eltörlését szorgalmazza, a párt álláspontja szerint meg kell teremtenie a törvényhozásnak a lehetőséget arra, hogy aki akar a nyugdíj mellett dolgozni, az a közszférában is megtehesse.

Schmuck Erzsébet négy szempontra hívta fel a figyelmet:

  • a közszférában, szemben a versenyszférával, nincs lehetőség a nyugdíj mellett munkát vállalni;
  • a korkedvezményes nyugdíjasok elveszítik a járandóságukat, ha az éves keresetük meghaladja a 1.998.000 forintot (ez havi szinten a minimálbér másfélszerese);
  • a rokkantnyugdíjasok esetében még szigorúbb a szabályozás: itt már három hónap után is megvonhatják a járandóság kifizetését, ha a minimálbérnél másfélszer többet visz haza valaki - ezzel pedig konzerválják a szegénységet;
  • komoly potenciált rejt a nyugdíjasok digitális tudásának a fejlesztése, ezáltal még inkább képesek lennének bekapcsolódni a munkaerőpiacra.

Az ökopárt javaslata szerint a kormányzatnak ösztönöznie, és nem pedig gátolnia kellene a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását a munkaerőhiány csökkentése érdekében.

Nem kell a szabadkereskedelmet támogató baloldal

Újságírói kérdésre Schmuck Erzsébet leszögezte, az LMP nem vesz részt a baloldali összeborulásban, és minden egyéni választókörzetben saját jelöltet indít majd 2018-ban. Közölte, hogy alapvető különbségek miatt elképzelhetetlen az összefogás, példaként felhozta, hogy amíg az MSZP támogatja a szabadkereskedelemi egyezményeket, az LMP nem; amíg a pártja több kulcsos személyiadó-rendszert szeretne, a DK az egykulcsos változat mellett foglal állást.