Biden szerint Trump feláldozná a demokráciát, de a volt elnök úgy véli, utódja fenyegeti azt

Biden szerint Trump feláldozná a demokráciát, de a volt elnök úgy véli, utódja fenyegeti azt

Élesen támadták egymást, sőt, Hitler mondataihoz hasonlította Trump kijelentéseit a jelenlegi elnök.

Joe Biden amerikai elnök élesen támadta elődjét, Donald Trumpot a 2021. január 6-i zavargások idején tanúsított magatartása miatt az események harmadik évfordulójának előestéjén pénteken - írja az MTI.

A hivatalban lévő államfő első 2024-es kampánybeszédét a Pennsylvania állambeli Blue Bellben tartotta az amerikai függetlenségi háború egyik fontos helyszíne, Valley Forge közelében.

(Fotó: Joe Biden amerikai elnök kabinetülést tart a washingtoni Fehér Házban 2023. október 2-án. Balról Antony Blinken külügyminiszter. MTI/AP/Susan Walsh)

Beszédében az újrainduló Joe Biden azt hangoztatta, hogy

Trump kész lenne feláldozni a demokráciát saját hatalomra kerülése érdekében.

Azzal vádolta elődjét, hogy nem ítélte el a politikai erőszakot a január 6-i események után.

Azokat a tüntetőket, akik három éve Washingtonban megrohanták a Capitolium épületét, Joe Biden lázadóknak nevezte, az eseményeket pedig erőszakos támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy

Donald Trump "megpróbálja újraírni a tényeket, ellopni a történelmet, ahogy a választásokat is próbálta ellopni".

Beszédének egy pontján az elnök elődjének és legesélyesebb választási ellenfelének

egyes kijelentéseit Adolf Hitler mondataihoz hasonlította, azt is hangoztatva, hogy a novemberi elnökválasztás tétje a demokrácia, amelynek ellentéte a diktatúra.

Donald Trump a vádakra azzal válaszolt, hogy Joe Biden jelenti az "igazi fenyegetést a demokráciára". A korábbi elnök a Fox News Digitalnak adott interjúban reagált, és megismételte sokszor hangoztatott véleményét, miszerint

"a demokraták elcsalták az előző választást, és most is erre készülnek, ami nem fog sikerülni, mert megmutatták, hogy mennyire rosszak és inkompetensek".

Hivatali utódját Trump az Egyesült Államok történelmének legrosszabb elnökének nevezte, aki "lerombolja országunkat, ahogy korábban senki más nem tette".

Az Egyesült Államok déli határán kialakult válsághelyzetről beszélve úgy fogalmazott, hogy "milliók inváziójáról van szó", akik közül sokan börtönökből szabadultak.

Az amerikai elnökválasztást 2024 őszén tartják majd az Egyesült Államokban.

(Címlapkép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. MTI/AP/Charlie Neibergall)