Bíróság elé kerül a CETA, csak így írják alá azt a vallonok

Komoly feltételeket harcolt ki a belga tartomány - meccs nincs lefutva.

Paul Magnette vallon kormányfő bejelentése szerint a Belgium francia nyelvű régiójának parlamentje 58 igen és 5 elutasító szavazatával felhatalmazta a belga szövetségi kormányt az unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény aláírására.

Oda Magyarország nemzeti önrendelkezése - aláírják a CETA-t

Sajtótájékoztatóján Charles Michel kijelentette, a CETA nagyon fontos a vállalatok, a gazdaság számára. Didier Reynders külügyminiszter pedig jogosnak nevezte a szerződéssel kapcsolatos korábbi vallon aggodalmakat.Később Paul Magnette vallon kormányfő is megerősítette, hogy egyezségre jutottak.Tető alá hoztuk a megállapodást, amelyet megküldünk az uniós intézményeknek és az európai partnereinknek.

A csütörtökre tervezett aláírást a vallon parlament ellenállása miatt el kellett halasztani, a belga regionális kormányzat ugyanis hetekig ellenállt, és csak csütörtökön állapodott meg a brüsszeli központi kormánnyal az aláírás feltételeiről.

Pávatánc: kint a multik érdekeit védik, itthon már megtagadnák a CETA-t

Láthatóan megzavarodott a magyar külügy. Kedden Szijjártó Péter miniszter Kanadában arról beszélt, frusztrálja Magyarországot, hogy nem született megállapodás az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról, közben államtitkára a parlamentben már arról értekezik, hogy az egyezménynél fontosabb kérdésekkel kellene foglalkozni, hétfőn.

Paul Magnette az egyezséget követően hangsúlyozta,

"Vallónia rendkívül boldog, hogy meghallgatták a követeléseinket".

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programfelelőse lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az ellenálló belga tartományok komoly feltételeket szabtak, harcoltak ki. Így például a szövetségi kormány csak akkor írhatja alá az egyezményt, ha jogértelmezést kér az Európai Unió Bíróságától a befektetési bírósági rendszerről. Amennyiben a bíróság kimondaná az ICS-ről, hogy az sérti az uniós jogot, az az egyezmény végső ratifikálását is meghiúsítaná. A szakértő hangsúlyozta, hogy Belgium csak komoly módosításokkal támogatná a CETA-t.

A bírósági eljárás ugyanakkor mindenképpen lassítani fogja magát a ratifikációs folyamatot is, teret és időt engedve a többi  - esetleg ingadozó - tagország számára, hogy felülvizsgálhassák az álláspontjukat. Fidrich Róbert szerint a vallonok ellenállása ebből a szempontból is példaértékű. Kiemelte azt is, hogy a több hetes ellenállásuk kapcsán a CETA-ügye ismét megkerülhetetlen lett a híradásokban.

Kiemelte, hogy mivel elmaradt a csütörtöki aláírás, ezért az Európai Bizottság igyekezett gyorsan felmutatni valami pozitívumot, ezért is mentek bele ilyen gyorsan a belga alkuba.

A programfelelős megismételte az MTVSZ korábbi álláspontját, továbbra is azt kérik, hogy a magyar kormány ne ratifikálja az egyezményt, és belga mintára az Európai Bíróság előtt támadja meg a befektetőknek kedvező bírósági rendszert.