Korszerű buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark

Korszerű buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark

Korszerű, környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2023-ban annak köszönhetően, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közbeszerzési eljárásokat indított a közforgalmú buszjáratok üzemeltetésére.

A BKK-nak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írták, hogy eredményes közbeszerzési eljárások esetén az új megállapodások a meglévő, de lejáró szerződéseket váltják ki. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal fokozhatják a Budapesten utazók komfortérzetét. Modern szóló és csuklós buszok állhatnak forgalomba 2023-ban - jegyezték meg.

A közbeszerzési eljárásokat a 2013-ban forgalomba állt 75 szóló és 75 csuklós busz 2023-ban lejáró szolgáltatási szerződéseinek pótlására indították. Az új szerződések a tervek szerint tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók. Ezek - a korábbiakhoz hasonlóan - ugyancsak 150 új busz (75 szóló, valamint 75 csuklós) forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Az előreláthatólag 2023 tavaszán forgalomba álló új buszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala - írták. Elvárás a járművekkel szemben, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak, emellett olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek - tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztatási rendszer -, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A BKK kiemelte, hogy a fővárosi járműflotta folyamatosan fejlődik.