Leszállíthatják a BKK járatairól, aki maszk vagy kendő nélkül utazik

Leszállíthatják a BKK járatairól, aki maszk vagy kendő nélkül utazik

A környező országokból ismét növekvő betegségszámokról érkeznek hírek, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a szabályt: a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat. A Budapesten utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor lazul a maszkviselési fegyelem

- olvasható a BKK, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.

Azt is egyértelművé teszik, hogy 

A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust.

A BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg az utasok nagyjából 85 százaléka tartja be a maszkviselési szabályt, pedig annak bevezetésekor ez közel 100 százalék volt. A fegyelem lazulásának egyik potenciális okaként a nyári kánikulát említik.

Azokat, akik nem takarják az arcukat, le is szállíthatják:

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ellentétben a járművezetőkkel, akik egyébként is zárt vezetőfülkében ülnek.