Forgalomlassításba kezdhetnek a BKV-sok

Megunták, hogy a BKV vezetése a bérkövetelésükre még csak nem is reagál. Most ultimátumot adtak.

Egy hetet adtak a BKV vezetésének a dolgozók: 15 százalékos béremelést követelnek. Mármint idénre.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) egy hét haladékot adott Bolla Tibornak, a BKV vezérigazgatójának arra, hogy a 2017-re követelt 15%-os bérfejlesztéséről nyilatkozzon, ahogyan egy hét türelmet kapott a BKV vezetése arra, hogy hosszabb távú, akár 3 éves bérfelzárkóztatási javaslatot tegyen. Azt is követelik, hogy Bolla Tibor azonnal kezdeményezze a tulajdonosnál háromoldalú találkozó megszervezését, a kormánynál pedig a béremeléshez szükséges források előteremtése érdekében.

Emlékeztetnek: a bérfelzárkóztatás azonnali megkezdését indokolja, hogy a közelgő metrópótlás kapcsán jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő létszámú munkavállaló.

Amennyiben a fenti követelésekre egy héten belül nem kapnak érdemi választ és a párbeszédet kezdeményező javaslatukat sem fogadja a BKV és a tulajdonos, akkor "különböző akciók megszervezését" készítik elő.

Mint ismert, a BKV szakszervezeteinek többsége 3 év alatt 30 százalékos béremelést szeretne elérni.

"Amennyiben a követelésekre egy héten belül nem kapunk érdemi választ, és az EKSZ párbeszédet kezdeményező javaslatát sem fogadja el a BKV és a tulajdonos, akkor különböző jogszerű, forgalomlassító akciókkal fogjuk felhívni a figyelmet a problémákra"

- nyilatkozta Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke.

Elvándorlás: pár év és komoly zavarok lehetnek Budapest tömegközlekedésében

Nagy felelősség, roppant lemondásokkal járó munka, nevetséges bér. Egy korábban megbecsült és népszerűnek számító szakma a villamosvezetőké, ma már a képzésekre is alig járnak, miközben egyre fokozódik az elvándorlás. Eközben a BKV - bár "tisztában van a problémával" - 0 százalékos béremelést kínál. Még.