Üzleti vita áll a „SorosLeaks” mögött

De vajon hogy kerültek az izraeli hírszerző cég anyagai a fideszes újsághoz?

Elismerte a Black Cube nevű izraeli hírszerző cég, hogy ők álltak a civil szervezeteket lejárató akció mögött. Ezt a cég egyik forrása nyilatkozta az izraeli Ynet Newsnak. Ugyanakkor cáfolták, hogy ennek köze lett volna a magyarországi választáshoz. A forrás úgy fogalmazott,

egy üzleti vitáról van szó Soros és egy másik nagyhatalmú milliárdos között, ami több országot is érint gazdasági érdekekből kifolyólag, és semmi köze a magyarországi választásokhoz. Az állami tisztviselők egyszerűen kihasználták a lehetőséget, és a nekik megfelelő pillanatban használták ezt fel.

Mint arról a napokban mi is beszámoltunk, a magyar országgyűlési választások előtt valaki megbízta a Black Cube nevű izraeli céget, hogy az megpróbáljon lejáratni több, Soros György által is támogatott szervezetet. A lejáratás során megkeresték az érintett szervezeteket, melyen munkatársait egy bécsi találkozóra invitálták, és ennek során kompromittáló mondatokat próbáltak belőlük kihúzni. Az izraeli hírszerzőket alkalmazó cég által ily módon gyűjtött információk alapján írt például cikket Bayer Zsolt is a Magyar Időkbe.

Politico: Izraeli hírszerzőket alkalmazó cég állhatott a civilellenes lejárató kampány mögött

Az esetről a cég két, neve elhallgatását kérő alkalmazottja beszélt a lapnak, akik szerint a lejáratás abból állt, hogy üzleti ajánlattal, támogatási szándékkal keresték meg az érintett szervezeteket, amiknek munkatársait egy bécsi találkozóra invitálták. Ha ebbe belementek, akkor a beszélgetés során kompromittáló mondatokat próbáltak belőlük kihúzni.Az izraeli hírszerzőket alkalmazó cég által ily módon gyűjtött információk alapján írt például cikket Bayer Zsolt is a Magyar Időkbe.

A Black Cube egy tanácsadója a Ynet Newsnak azt mondta, a cég nem foglalkozott politikával, és egyértelműen nem is akarnak a politikai cselszövésekbe vagy választásokba belefolyni. „Ez egy vállalati hírszerző cég, amelynek célja az, hogy a nyugati országok bírósága előtt is elfogadható bizonyítékokat szerezzen, amelyek eldönthetnek üzleti vitákat két gazdasági szereplő között” – mondta a fogalmazott.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy hogyan kerültek az izraeli hírszerző cég felvételei a Magyar Időkhöz.