Ezren voltak a Black Lives Matter budapesti tüntetésén

Ezren voltak a Black Lives Matter budapesti tüntetésén

Az Index helyszíni beszámolója szerint körülbelül ezer ember vett részt a Black Lives Matter által a budapesti Szabadság téri amerikai nagykövetség elé szervezett tüntetésen. Szinte mindenki maszkot viselt, erős rendőri jelenlét volt, de a demonstráció végig békés maradt.

A reggae előadó G Ras angolul és magyarul is megtartott beszédében elmondta:

azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. ... Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.

Ezt követően fiatal lányok olvastak angolul a békéről, és egy afro-amerikai aktivista fejtegette, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen. A felszólalások és zenélés után a tüntetők térdre ereszkedtek, az akció nyolc percig tartott, nagyjából ennyi ideig térdelt a rendőr az elhunyt George Floyd nyakán.

David Cornstein nagykövet támogatásáról biztosította a demonstrálókat:

David Cornstein nagykövet közleménye A George Floyd értelmetlen halála miatt érzett gyásztól és haragtól vezérelve,...

Közzétette: US Embassy Budapest – 2020. június 7., vasárnap

Világszerte tízezrek tüntettek a rasszizmus ellen

Ausztráliától Európáig tízezrek vonultak az utcákra a faji megkülönböztetés és George Floyd május végi meggyilkolása elleni tiltakozásul szombaton. Az afroamerikai Floyd május 25-én halt meg, mert egy fehér rendőr csaknem 9 percig térdelt a nyakán, miután a férfi egy hamis 20 dollárossal próbált fizetni.