Enyhítették a korábban Orbán által is meglátogatott önkormányzati cégvezető börtönbüntetését

Van, amit nem találtak bizonyítottnak.

Orbán Viktor pár évvel ezelőtt még meglátogatta otthonában, később négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a legnagyobb nyíregyházi önkormányzati cég, a NyírVV Nonprofit Kft. vezetőjét, Bocskai Pétert.

Korábbi beszámolójában az mno.hu azt írta, a nyíregyházi polgármester bizalmasa 80 millió forintos kárt okozott az önkormányzati cégnek azzal, hogy olyan útfelújítási munkákat fizettek ki, amiket nem végeztek el.

A bíróság honlapján emlékeztetnek, az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2017 júniusában vádlottat folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte és 5 évre eltiltotta gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 júniusában a vádlottat a folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. A gazdasági csalás bűntetteként értékelt cselekményt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének minősítette. A hamis magánokirat felhasználásának vétségét bűnsegédként elkövetettnek minősítette. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását 3-3 évre enyhítette.

A Debreceni Ítélőtábla viszont nemrég közölte, hogy a felmentő rendelkezés érintetlenül hagyása mellett a vádlott vagyon elleni bűncselekményét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettének, míg a közbizalom elleni bűncselekményt folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként minősítette. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását is 2 évre enyhítette.