Két férfi véletlenül talált egy csomó bombát, amit hazavittek és ott rejtegettek

Két férfi véletlenül talált egy csomó bombát, amit hazavittek és ott rejtegettek

Letartóztattak egy férfit, aki kisebb "robbanószerarzenált" rejtegetett otthonában - tájékoztatta a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint a férfi és testvére több hónappal ezelőtt egy lakatlan ingatlannál szedett össze csaknem 880 tételnyi robbanóanyagot, robbanószert és lőszert. A hatóságok hétfőn kutatták át a férfi ingatlanát, ahol megtalálták az eltulajdonított eszközöket.

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság robbanóanyag és robbanószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés és más bűncselekmény miatt nyomoz.

A törvényszék kiemelte: figyelemmel a férfi terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára és a várható büntetésre - 2-12 év szabadságvesztés -, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Mindemellett a férfi a közvetlen családtagjai által lakott ingatlanon rejtette el a robbanószereket, bűntársa pedig ismeretlen helyen tartózkodik. Így a férfi szabadlábon hagyása esetén a tanúk és mások befolyásolásával veszélyeztethetné a bizonyítást. Továbbá a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a férfit, majd elrendelte letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb szeptember 4-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. A végzés nem végleges, de végrehajtható - olvasható a közleményben.