A brit miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Orbán Viktornak a magyar sajtószabadság helyzete miatt

A brit miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Orbán Viktornak a magyar sajtószabadság helyzete miatt

Mint ismert, péntek délután Boris Johnson brit miniszterelnök fogadta Orbán Viktort, ahol a kétoldalú kapcsolatok Brexit utáni kialakítása volt a fő téma.

A találkozó után a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.

A 444 szúrta ki, hogy a brit miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a találkozón Johnson és Orbán a védelmi együttműködés mellett a klímaváltozás által támasztott kihívásokról is beszélgettek, és

Johnson aggályait fejezte ki a magyar sajtószabadság helyzete miatt.

Korábban, a brit ellenzék bírálta Johnsont, amiért találkozik Orbánnal, szerintük ugyanis a magyar miniszterelnök menekültekkel, migrációval, az iszlámmal vagy a melegekkel kapcsolatos kijelentései és politikája nem elfogadható.

Johnson ezekre a kritikákra válaszul már a találkozó előtt bizonygatta, hogy a találkozón fel fogja hozni ezeket az emberi jogi kérdéseket, a találkozó lemondása azonban nem opció, arra ugyanis Nagy-Britannia Brexit utáni fejlődéséhez szükség van.