Még Borkaiék sem tudják igazán, hogy ki állhat az Ördög Ügyvédje nevű blog mögött

Még Borkaiék sem tudják igazán, hogy ki állhat az Ördög Ügyvédje nevű blog mögött

A HVG egy cikksorozat keretein belül mutatja be a Borkai-botrány főbb mozgatórúgóit. A lap most annak próbált utánajárni, hogy vajon ki állhat a botrányt okozó videó terjesztése mögött. 

Az Ördög Ügyvédje nevű blog hátteréről keveset tudunk, egyelőre csak teóriák keringenek arról, hogy mégis kinek állt érdekében kiszivárogtatni az elhíresült videókat.

A HVG szerint nemcsak a Fidesz vezetése tudott az Ördög ügyvédje blog megjelenése előtt a Borkaiék bukásához vezető felvételek létezéséről, de legkésőbb 2019 augusztusában több ellenzéki politikus is van, akihez a felvételek is eljutottak. A lap ezt többek között tanúvallomásokra hivatkozva állítja. 

„A botrány kibukását követően minden reggel rettegéssel ébredtünk, hogy mi lesz éppen aznap nyilvánosságra hozva” 

– mesélte állítólag a Nemzeti Nyomozó Irodában az őt sértettként kihallgató rendőröknek Borkai Zsolt. A miniszterelnök éppen ezen a napon beszélt arról, hogy „beteg dolog", ha valaki saját szexuális életéről készíttet felvételt.

Arra azonban Borkai sem tudott válaszolni, hogy ki állhatott az „Ördög Ügyvédje" mögött, dez már nagyon hamar világossá vált, hogy egy kitalált karakter.

"Ez az egész egy képtelenség, ez egy novellaíró, nem is értem, amiket ír”

– magyarázta a rendőröknek Borkai Zsolt. Rákosfalvy Zoltán sem tudta, ki csinálhatta az Ördög ügyvédje oldalt, a nyomozóknak viszont arról beszélt, hogy szerinte “a választás eredményét kívánták befolyásolni, ezért valamilyen professzionálisan ezzel foglalkozó blogírót bíztak meg”.

A lap azt írja, hogy Borkai Zsolt akkori kihívója, a DK-s Glázer Tímea is tudott a felvételekről az önkormányzati választás előtti hónapokban. Glázer Tímea a testvérén, az egykori labdarúgón, Glázer Róberten keresztül ismeri Póczik Józsefet. Márpedig az a tanú, P. Péter, aki Póczik és Rákosfalvy között is közvetített, a rendőröknek azt mondta, hogy a volt focista azt állította neki, hogy 2019 augusztusában a felvételeket megmutatta Glázer Tímeának.

Glázer Tímea viszont közölte, hogy a DK álláspontja szerint Borkai annyira erős, hogy nem változtatna az erőviszonyokon ez a felvétel.

„Illetve pénzük sem volt, így azokat nem tudták megvenni Pócziktól"

– állította vallomásában P. Péter, aki szerint Póczik titokzatos “megbízója” ezután döntött úgy, hogy inkább Rákosfalvyéknak adja el a felvételeket, mert "őket jobban tiszteli". Nem mellékes, hogy noha Póczik mindenkinek, így Borkainak és Rákosfalvynak is azt állította, hogy egy rejtélyes megbízó üzeneteit közvetíti, P. Péter szerint nem volt megbízója, a saját szakállára dolgozott.

"Józsi nekem azt mondta, hogy miután Rákosfalvy nemet mondott Józsinak, a "megbízója" végül ingyen adta át a felvételeket a DK-nek, akik számára addigra érdekessé váltak ezek a felvételek"

– vallotta P. Péter. Miután az Ördög ügyvédje blog megjelent, P. Péter felhívta Póczikot, hogy kiderítse, kik állhatnak az akció mögött, de a volt focista hárított. P. Péter vallomása szerint Póczik akkor neki "azt mondta, hogy ő nem tudja mi lett a felvételekkel, nem is érdekli". "Kértem, hogy próbálja már meg leállítani az ördög ügyvédjét, de ő tagadta, hogy tudna erről bármit is. Mást nem mondott, ezután pedig nem beszéltünk” – olvasható P. Péter vallomásában.

Glázer Tímea a HVG megkeresésére tagadta, hogy találkozott volna ezügyben Póczikkal. Ugyanakkor több, egymástól független forrás is azt állította, hogy néhány ellenzéki vezető már 2019 augusztusában tudott a felvételek létezéséről. Egy név nélkül nyilatkozó ellenzéki vezető viszont arról beszélt, hogy bár ő maga ekkor nem látta a felvételeket, de azok létezéséről valóban tudott.

Aztán állítólag augusztus elején az egyik vezető ellenzéki figurához is eljutottak a felvételek, ám nem kezdett azokkal semmit sem. Az illető ezt később azzal indokolta, attól tartott, a felvétel kamu, de azért is döntött a passzivitás mellett, mert tartott attól, hogy ha nyilvánosságra hoznák, akkor a kormánypárt egy hasonló kényes ügyet venne elő az ellenzéki oldalon, és azzal bosszulná meg az akciót.

A HVG szerint vélhetően a blog mögött olyan személyek állhatnak, akik számára valójában a Borkaival mozgó Rákosfalvy Zoltán volt az igazi célpont és tulajdonképpen bosszút álltak az őket ért, sokszor a magánéletükben és nem az üzleti szférájukban keresendő sérelmeikért.