Borsodi cigányvajda: mérhetetlen erkölcsi károkat okozott az ORÖ

Az eddig nyilvánosságra került részletek szerint a cigányság felzárkóztatására kapott támogatásokat felelőtlenül és értelmetlenül költötték el.

Mint Lakatos írja, a "Híd a munka világába" program először adta meg a lehetőséget arra, hogy a cigányság vezetői önállóan dönthessenek a munkahelyteremtésről és a felzárkóztatás módjáról, azonban mérhetetlen erkölcsi kárt okozott az egész cigányságnak a kivitelezés módja.

A cigányvajda megjegyzi: március 28-ára a fentiek ellen tiltakozva demonstrációt terveztek, ám a szervezkedés hírére az Országos Roma Önkormányzat felvette velük a kapcsolatot és tárgyalásokat kezdeményezett. Ezek idejére a tüntetés szervezését felfüggesztik.

Lakatos Attila több munkahelyteremtő ötletet is felvetett, melyet az ORÖ ígérete szerint támogatni kíván, így a vajda most kivárja, eredményt hoznak-e a tárgyalások. "Nem kaptunk sem pénzt, sem zsíros állást sem autót vagy villát. Igaz, nem is kérünk! Az ORÖ elleni tüntetést egy hónapra függesztettük fel, amennyiben addig nem történik érdemi előrelépés, döntés, úgy megtartjuk a demonstrációt" - írja.

Lakatos az alábbi programpontokkal állt elő:

  • Mezőgazdasági termékek, fűszer-és gyógynövények termeltetése, gyűjtése, feldolgozása. (országosan 6 000-8 000 új munkavállaló 2 éven belül)
  • A Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével varrodák létrehozása (450-500 munkahely)
  • Budapesten és Dunántúlon a szak- és segédmunkáshiány kielégítése, oktatással egybekötve (300-400 munkahely)
  • Kéziszerszámok, lapát, ásó, kapa gyártása, oktatással (50-80 munkahely, piaca a saját mezőgazdasági termelés és a közmunkaprogramok)
  • Rakaca községben a kőbánya megnyitása (100-120 munkahely)


A vajda azt ígéri, két héten belül nyilvánosságra hozzák oktatási és szociális terveiket is.

Az ORÖ gyanús pénzköltéseiről és  százmilliók eltűnéséről kapcsolódó cikkeinkben olvashat.