Bővül a Habony-művek: megszerzik az óriásplakátokat is?

Az Index egy a szakmai körökben kiszivárgott, és onnan a lap birtokába került tervezetre hivatkozik, mely szerint Magyarország összes, köz- és magánterületen lévő óriásplakátját el kell távolítani, majd az önkormányzatok a saját területeiken koncesszióval kiválaszthatnák, hogy mely cégek tehetnek ki párat, a mostaninál jóval kevesebb számú és kisebb méretű plakátot.

Az Index birtokába került tervezet – amelyről nem derül ki, melyik minisztériumban készülhetett –, városképvédelmi intézkedésekre, konkrétan az óriásplakátok okozta vizuális környezetszennyezésre, és az alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való alapjogra hivatkozva akarja megszüntetni a reklámzajt. A tervezet indoklása szerint a mostani városkép „zsúfolt és áttekinthetetlen” a sok óriásplakáttól, ehelyett viszont tiszta városképre van szükség.

Ehhez pedig jelentősen csökkenteni kell

„a közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon vagy közterületről látható módon magántulajdonban álló ingatlanon, ingóságon elhelyezett reklámok”

számát, olvasható a lapban.

A tervezet többek között korlátozná az óriásplakátok méretét is maximálisan 9 négyzetméterben. Amennyiben ez életbe lép, akkor teljesen lecsupaszítaná a hazai plakátpiacot, ugyanis hazánkban általában 12 négyzetméteresek ezek a hirdető felületek.

Szóval, kinek van olyan ismerőse, aki 25-30 ezer 9 négyzetméteres óriásplakátot le tudna szállítani, okosba'?