Brenner Koloman: El a fideszes kezekkel az állami egyetemtől!

Brenner Koloman: El a fideszes kezekkel az állami egyetemtől!

Az egyetemi oktatók legalább közép-európai színvonalú bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése. A kínai Fudan Egyetem helyett épüljön meg végre az Egyetemváros! - fogalmaz közleményében a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese.

Brenner úgy látja: mind az egyetemisták, mind az egyetemi oktatók lassan rádöbbennek, hogy hova vezetett a magyar egyetemi világ 80 százalékának fideszes alapítványi formába történő átszervezése.

Az Erasmus-ösztöndíjak és a Horizont kutatási források elmaradása évtizedekkel veti vissza a hazai felsőoktatási intézményeket, a néhány meglévő kivételtől eltekintve. A Jobbik-Konzervatívok ezért is szólítja fel a jelenlegi fideszes kormányt, hogy ne helyezze politikai nyomás alá a még állami fenntartású egyetemeket!

A Műszaki Egyetemmel folytatott tárgyalásokat azonnal fejezzék be, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektori kinevezését kísérő méltatlan színjátékot fejezzék be, és a középkor óta konzervatív értékként fennálló egyetemi autonómiát tartsák tiszteletben! - tette hozzá a konzervatív párt politikusa.

Kiemelte:

Egyetlen EU-tagállamban sérül strukturálisan az akadémiai szabadság, s az sajnos Magyarország. Az Európa Tanács jelentéstevőjeként az akadémiai szabadság és az egyetemi autonómia témakörében hosszú évek óta jeleztem ezt, hiszen a Fidesz egypárti túlhatalma az egyetemek alapítványi átforgatásával is megsértette a középkor óta Európában szokásos önkormányzatiság elvét, ahol az egyetemek szenátusai, tehát az oktatók, hallgatók és dolgozók „parlamentje” dönt a legfontosabb kérdésekben.

A Jobbik-Konzervatívok ismételten felszólítja tehát a fideszes kormányt, hogy hagyjon fel értelmiség- és tudásellenes politikájával, juttasson a mainál több forrást a felsőoktatásnak és adjon végre 21. századi válaszokat a kor kihívásaira.

A jobbikos politikus megjegyezte: hosszú ideje hangsúlyozzák, hogy az oktatás és a felsőoktatás kiemelt nemzetstratégiai ágazat, hiszen a 21. században, a tudás és az információ évszázadában a magyar polgárok egyéni gyarapodását, jólétét és szabadságát csak az autonóm egyetemeken megszerzett és továbbadott tudás biztosíthatja.

Az egyetemi oktatók legalább közép-európai színvonalú (!) bérezése ugyanúgy elodázhatatlan lépés, mint a hallgatói ösztöndíjak emelése és a kollégiumi hálózat átfogó fejlesztése – a kínai Fudan Egyetem helyett épüljön meg végre az Egyetemváros!

- hívta fel a figyelmet.

A Jobbik-Konzervatívok a szabad és független gondolkodásra, véleményalkotásra alapértékként tekintő polgári-konzervatív gondolatkör alapján minden esetben az értelmiségi létforma szabadsága, függetlensége mellett foglal állást! - zárta sorait Brenner Koloman.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)