Jobbik: A Fidesz mielőbb kezdje meg a tanárok kártalanítását

Jobbik: A Fidesz mielőbb kezdje meg a tanárok kártalanítását

A választási kampány közepén vezető fideszes politikusok fűt-fát ígértek az egyébként sztrájkoló magyar pedagógusoknak. Kíváncsian várjuk mi lesz ezekből az ígéretekből

- kezdte kedd délután online sajtótájékoztatóját Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, melynek fő témája a magyar pedagógusok helyzete volt. A politikus emlékeztetett rá, hogy a tanári szakma megbecsültsége az elmúlt 12 évben sem anyagilag, sem pedig társadalmilag nem érte el azt a színvonalat, melyeket régóta megérdemelne és melyeket a pártja már régóta hangoztat.

Kiemelte, hogy a pedagógus szakszervezetek továbbra is 45 százalékos azonnali béremelést követelnek. Mindezt kénytelenek úgy tenni, hogy a magyar sztrájktörvény a fideszes egypárti "túlhatalomnak" köszönhetően szinte lehetetlenné tette a pedagógusok demonstrálását. Sőt, retorziója elérte őket: többüket azzal büntette a kormány, hogy 50-60 ezer forintokat is levontak a fizetésükből.

Ezerrel kevesebben jelentkeztek idén pedagógusképzésre, mint tavaly

Öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni - derül ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számításaiból. A felvi.hu-n megjelent friss adatok alapján a Népszava azt írja, 11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest.

Éppen ezért Brenner Koloman tolmácsolásában a Jobbik azt szeretné, ha a Fidesz az újabb kétharmadával azonnal megkezdené a tárgyalásokat a szakszervezetekkel arról, hogy milyen keretben folytathatják a sztrájkot, illetve sor kerülne a tanárok kártalanítására is.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/x6Y_fPedCiE.jpg?itok=f-VSKY6_","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=x6Y_fPedCiE&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}