Brenner Koloman: A néppárti Jobbik tiltakozik a tanárképzés tervezett átalakítása ellen

Brenner Koloman: A néppárti Jobbik tiltakozik a tanárképzés tervezett átalakítása ellen

A néppárti Jobbik szerint a vészes tanárhiányt csak átfogó és komoly béremeléssel lehet hosszabb távon is rendezni, a pedagógusoknak biztosítani kell a kiemelt anyagi és társadalmi megbecsültséget - mondta el Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője és az Országgyűlés alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kiszivárgott fideszes tervezet szerint a kormány arra készül, hogy lebutítsa a tanárképzést a szakirányú képzés visszaszorításával. Az eddigi 5+1 éves tanárképzésben körülbelül 130 kreditnyi tudástartalmat sajátítottak el a pedagógushallgatók, ez a tervezet ezt 90-re csökkentené - érzékeltette a Jobbik képviselője.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Jobbik politikusa kijelentette, hogy

a fideszes tudás- és értelmiség-ellenes oktatáspolitika megbukott, ami nem meglepő, mivel nincsen jelenleg önálló Oktatási Minisztérium, aminek a létrehozását már régóta követeli a Jobbik.

A 2022-ben felálló nemzeti egységkormány ezt a kérdést mindenképpen rendezni fogja, ha a jelenlegi kormányzat erre nem is hajlandó.

Az Alfahír kérdésére Brenner Koloman elmondta, hogy a rövid képzések, amelyek szerepelnek a kormányzat tervei között, azok nagyrészt olyan két szemeszteres gyorstalpalók, amelyekkel nem lehet megfelelő mélységű tudást elsajátítani, ezek csak átmeneti megoldások lehetnek. A néppárti Jobbik a pedagógushiánnyal kapcsolatban hosszú évek óta figyelmeztetett, hogy gond lesz.

Ha már akkor elindították volna azokat a folyamatokat, amelyeket a Jobbik javasolt (átfogó bérrendezés, pedagógus életpályamodell átalakítása), akkor ma nem kellene ilyen eszközökhöz nyúlnia a kormányzatnak.

- zárta válaszát az Országgyűlés jobbikos alelnöke.