Így állnak most a Brexit-ügyi tárgyalások

Így állnak most a Brexit-ügyi tárgyalások

Nincs érdemi előrelépés az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti jövőbeni kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokban, mivel az idő fogy, az EU-nak fokoznia kell az előkészületeit a megállapodás nélküli időszak lehetőségére – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban kedden.

Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az unió továbbra is nagyon megállapodást szeretne kötni Nagy-Britanniával, mert annak elmaradása „fájdalmas lesz” mindkét fél, de különösen a szigetország számára.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk egy mindkét fél számára elfogadható, észszerű megoldás érdekében. Az EU nem megy bele rossz üzletbe

– fogalmazott. A német miniszter hozzátette, az unió továbbra is kiáll a Brexit-megállapodásban foglaltak, köztük az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv mellett, ami létfontosságú az Ír-sziget békéje és a stabilitása, valamint az egységes piac integritásának védelme szempontjából.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja tájékoztatásában kiemelte, valós a veszélye annak, hogy London nem tartja be a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltakat. Közölte, az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előrehaladásáért felelős vegyes bizottság már a jövő héten összeül, hogy megakadályozza a „legrosszabb forgatókönyv” megvalósulását.

Nehezen, de még az év végi határidő előtt elfogadható lehet a felek jövőbeli kapcsolatrendszerét rögzítő megállapodás

– tette hozzá.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója – aki a luxembourgi tanácsülésen tájékoztatott a tárgyalások állásáról – Twitter-üzenetében közölte, a tagországok a megbeszélés során megerősítették az unió egységét a kereskedelmi tárgyalások fontossága, valamint az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatait rögzítő megállapodás sikere mellett.

A következő napokban és hetekben az uniós tárgyalódelegáció továbbra is egy mindkét fél számára tisztességes megállapodás kidolgozásán és elfogadásán fog dolgozni

– tette hozzá Barnier.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos arról számolt be, hogy az uniós tanácsa ajánlásokat fogadott el a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések összehangolásáról. Kiemelte, noha továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a népegészség védelme érdekében korlátozzák-e a szabad mozgást, a korlátozó intézkedéseknek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük, és azt azonnal fel kell oldani, amint a járvány lehetővé teszi.

(MTI)