Brüsszel mondvacsinált okkal elutasította a devizahitel-károsultak petícióját

Kérték az EP Petíciós Bizottságtól, hogy állapítsa meg: a forintosítási törvények ellentétesek az unió fogyasztókat védő normáival. 

A Nem adom a házamat mozgalom és a Radikális Bankellenes Csoport több károsulttal és dr. Varga-Damm Andrea ügyvéddel együtt azt kérte az EP Petíciós Bizottságtól, hogy állapítsa meg: a forintosítási törvények ellentétesek az unió fogyasztókat védő normáival. Továbbá: szólítsák fel a magyar Országgyűlést, hogy a fogyasztókra nézve tisztességes törvényt hozzon, a felvételkori forintárfolyamon való elszámolást írja elő, ne szentesítse a tisztességtelen szerződéseket, a végrehajtási eljárásokat pedig függessze fel.

A brüsszeli testület azt állította: ők nem hatálytalaníthatják a tagállamok illetékes hatóságai által hozott határozatokat. A civilek azonban nem is ezt kérték. Úgy tudjuk, a civilek az Európai Bírósághoz fordulnak az ügyben, amiért az uniós jogszabályok ellenében, valótlan indoklással zárták le az eljárást. A petíciót és a károsultak ügyét dr. Morvai Krisztina EP-képviselő és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat is felkarolta.