Brüsszellel szemben

Mindent meg kell tenni, hogy kivegyék a tőke kategóriájából a földet, mert az a magyar vidék halálát jelenti a Jobbik szerint.

A Jobbik szakpolitikusa szerint a Fidesz földtörvénye a külföldiek földvásárlását nem képes megakadályozni, tehát igenis kinyitotta a piacot, a magyar termőföld a szabadkereskedelem áldozatává vált.

Emellett a törvény szerint a Fidesz-közeli 1000 hektáros nagygazdaságok is kicsinek minősülnek - folytatta - ráadásul a Fidesz szerint teljesen elfogadható az, hogy a nagygazdaságok az agrártámogatások jelentős részét lenyúlják. Jól tudjuk, hogy azok működését csak ezek biztosítják - tette hozzá a politikus, aki szerint ez a törvény ezt nemhogy korlátozná, hanem minden úton, módon segíti.

Magyar Zoltán kitért a nemzeti parkok földjeinek kérdésére is: emlékeztetett: ezekben a hetekben veszi el a kormány a nemzeti parkok földjét, hogy ezt is a haverok kezére játszhassa. Szerinte ez joggal feltételezhető, hiszen az elmúlt évek gyakorlata pontosan azt mutatta.

Tehát ezt a harmatgyenge földtörvényt is meg akarja semmisíteni Brüsszel, miközben jól látható: a Fidesz képtelen kiállni a magyar földért nyugaton, ezért a Jobbik most hétfőn olyan javaslattal áll elő, amely képes ezt a feladatot ellátni - mondta a politikus.

Mivel az Európai Bizottságnál csak a kormány kezdeményezheti a csatlakozási szerződés módosítását, illetőleg a termőföld kategóriájának megváltoztatását, ezért a Fidesztől követeljük azt, hogy a Jobbik által kidolgozott, s mind európai, mind hazai jogi értelemben is védhető álláspontot  képviselje.

A párt szerint rendkívül fontos feladat, hogy - több országgal összefogva - kiharcoljuk, hogy kikerüljön a tőke kategóriájából a termőföld. Az álláspontunk egyértelmű - mondta - a termőföld kizárólag a helyben élőké, a helyben termelő gazdáké. Sem külföldinek, sem a hazai nagytőkének semmi keresnivalója a hazai földtulajdonban.

Bár a pontos szövegezését nem ismerjük a brüsszeli kifogásoknak, de a pletykák szerint az EB-nek az sem tetszik, hogy hazánkban Kft. nem szerezhet földtulajdont.

Ha ez bebizonyosodik, és Brüsszel el tudja érni a Fidesznél ennek megváltoztatását, és beengedik a tőkés társaságokat, az a magyar vidék végét jelenti, ezt pedig minden eszközzel meg kell akadályozni - mondta az Alfahir.hu-nak Magyar Zoltán.