Brutális bércsökkenések a vasárnapi zárva tartás miatt

Átlagosan nettó 15 ezer forinttal csökkent a vasárnapi kötelező zárva tartással sújtott üzletek alkalmazottainak a fizetése.

Lapunkat elkeseredve kereste meg a Tesco egyik alkalmazottja. Arról számolt be, hogy az áprilisi fizetése mintegy 15 ezer forinttal volt kevesebb, mint az elmúlt hónapokban. Mint írta, az egész hónapot végigdolgozta, szabadság és betegállomány nélkül, ennek ellenére csökkent ennyivel a fizetése.

Mivel a felesége is az említett hipermarket alkalmazottja, így kettejük jövedelemkiesése eléri a 30 ezer forintot. Mondanunk sem kell, hogy ez egy átlagos magyar család számára hatalmas érvágás. Eddigi jövedelmük mintegy 15-20%-át elvesztették egy teljesen értelmetlen és átgondolatlan korlátozó intézkedés következtében.

Elmondta továbbá azt is, hogy a bércsökkenés gyakorlatilag mindenkit érint a cégnél. A közvetlenül fölötte dolgozó „kisfőnök” például 20 ezer forintot bukik így havonta.

A kormány magát is tökön rúgta

A mindenfajta előzetes hatástanulmány nélkül bevezetett kötelező vasárnapi zárva tartással az állam is sokat bukik. Ugyanis kevesebb pénz fog így befolyni az államkasszába a különböző járulékkiesések következtében. Hogy ezt honnan, milyen formában kívánja majd pótolni a kormány, az még egyelőre nem tisztázott. Bár az elmúlt években már megtapasztalhattuk, hogy a különböző új adófajták kitalálásában már eddig is rendkívül kreatívak voltak.