Brutális csoportba kerültek a magyar jéghokisok

Rich Chernomaz szövetségi kapitány idén feljutott együttese - amint az a nemzetközi szövetség honlapjáról kiderült - Kanada mellett Finnországgal, az Egyesült Államokkal, Szlovákiával, Fehéroroszországgal, Franciaországgal és Németországgal találkozik az egy év múlva (május 6-22.) esedékes torna szentpétervári csoportjában. 
 
A hét ellenfél közül csak a franciákkal szemben pozitív a magyar mérleg. A két csapat sokáig azonos szinten állt, ám az utóbbi közel egy évtizedben a franciák szinte mindig az élvonalban voltak érdekeltek. Az eddigi 51 egymás elleni találkozóból 27-szer győztek a magyarok, 18-szor kikaptak, és volt 6 döntetlen is. A két gárda legutóbbi összecsapásán, 2013. november 10-én Székesfehérváron a hazaiak győztek 5-2-re felkészülési tornán.
 
A Kanadával szembeni tíz fellépésből egyszer sem sikerült győzni, de volt két döntetlen, még 1934-ben, illetve 1938-ban. Legutóbb a 2009-es svájci vb-n 9-0-ra győzött a mostani olimpiai és világbajnok. Az összesített gólkülönbség 8-57 a magyarok szemszögéből.
 
A finnekkel kétszer mérkőzött a magyar csapat, de az nem a legerősebb északi együttes volt, hanem az NHL-es sztárok nélküli ligaválogatott. 2009. április 2-án hosszabbításban győztek a magyarok a Papp László Arénában, ám másnap Miskolcon 6-0-val vágtak vissza a vendégek.
 
Az Egyesült Államok együttesével egyetlenegy mérkőzés volt, 1939. február 7-én, a bázeli vb-meccsen 3-0-ra diadalmaskodtak a tengerentúliak. A szlovákokkal szemben két győzelem és öt vereség a mérleg, 18-46-os gólkülönbséggel. A két csapat mostanáig utolsó párharcán, 2009. április 24-én, Zürich-Klotenben Szlovákia 13 másodperccel a vége előtt ütött góllal győzött 4-3-ra. Több mint hetven év után ez volt az első összecsapás, amit a magyarok az élvonalban játszottak. A legutóbbi magyar győzelem 2003. november 6-án volt, Káposztásmegyeren a szlovák ligaválogatott 4-2-re kapott ki.
 
A fehéroroszokkal 11-szer találkoztak a magyarok, tízszer kikaptak, és egyszer volt döntetlen: 2003. február 7-én Minszkben, felkészülési tornán 4-4 lett a végeredmény. A gólkülönbség 18-59. A németek ellen egyszer sikerült győzni - még 1940. február 3-án Garmischban barátságos meccsen -, akadt négy döntetlen is (legutóbb 1967. február 28-án Budapesten), ezen kívül 14 vereség szerepel a statisztikában. A két csapat legutóbb 2009. május 4-én találkozott a berni vb-meccsen, és 2-1-es vereség lett a vége. Az még kérdés, hogy az akkori magyar szövetségi kapitány, Pat Cortina maradhat-e a német válogatott élén a jövő évi vb-re is, ügyében hamarosan döntenek.
 
A 2016-os vb másik, moszkvai csoportjába kapott besorolást a vb-második orosz csapat, valamint a svéd, a cseh, a svájci, a lett, a norvég, a dán és a kazah együttes. Mindkét csoportból az utolsó esik ki a divízió I/A osztályba, míg a legjobb négy-négy a negyeddöntőbe kerül.