Brutális gázszámlákkal sokkolják a lakókat Szegeden

Több százezer forintos elszámoló számlát kaptak a bérlők egy szegedi önkormányzati házban.

A lap információi szerint a házban élőknek 2011 óta csak becsült számlákat küldött a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt., most is csak 2014-ig számoltak el. Érthető módon a lakók közül sokan nem tudják kifizetni a horrorisztikus számlákat. A helyzetet súlyosbítja, hogy az érintettek többnyire idősek, vagy kisgyermekes családok.

A problémák azután jelentkeztek, hogy a város 2009-ben a Dégáz helyett a Főgázt bízta meg a gázforgalmazással.

„A szolgáltató sem küldte ki mindig időben a számlákat, ezért volt olyan korábbi gyakorlat, hogy egy adott évre nem tizenkettő, hanem tizenöt hónapot számoltak el, ami szabályellenes. Az látszik, hogy ennek semmilyen módja nincsen az IKV-nál, és a fennálló jogszabályok sem túl pontosak. Ráadásul kiesnek az ilyen típusú házak a rezsicsökkentésről szóló törvényből, mivel nagyfogyasztók, tehát a 20 köbméter per óra fogyasztási értéket meghaladják; olyan társasházról beszélünk, hogy akár egy pékséget is lehetne itt üzemeltetni” – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője.

„Az előleget, amelyet ma is fizetnek még a lakók, még valamikor 2010-ben állapította meg az IKV” – mondta a Hirtv.hu megkeresésére a társaság vezérigazgatója. Kardos Kálmán azt állítja, ők jogszerűen jártak el. Szerinte 2010 és 2014 között a jobboldal által megválasztott cégvezetés hibázott, mert ők nem számoltak el a lakókkal.