Brutális: zsúfolt piacot repítettek a levegőbe Nigériában

A Sabon Gari nevű városban elkövetett támadásnak mintegy ötvenkét sebesültje is van a halálos áldozatok mellett. Egy helyi polgárőr arról számolt be, hogy a piac tele volt emberekkel, amikor a robbanás bekövetkezett. 
 
A település abban a térségben fekszik, ahol a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet több száz embert ölt meg az utóbbi hetekben. Szintén kedden a Nigériával szomszédos Kamerunban a hadsereg visszaverte a Boko Haram fegyvereseinek támadását egy határvárosban és tizet megölt közülük. Egy magas rangú kameruni katonai illetékes közlése szerint a szélsőségesek több száz fegyverese hatolt be a határ menti Ashigashia településre és fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. Miután a helyi fegyveres erők erősítést kaptak, az iszlamisták visszavonultak. Az ezredes közlése szerint tíz szélsőségest öltek meg, a kameruni erők pedig nem szenvedtek veszteségeket, csak két súlyos sebesültjük van. Polgári áldozatokról nem érkezett jelentés - tette hozzá.
 
A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északkeleti részén, támadásai mindennaposak a térségben. Egyes becslések szerint csak Nigériában már hatszázan váltak a szélsőségesek támadásainak áldozatává a szervezet felszámolását elsődleges feladatnak megnevező Muhammadu Buhari nigériai elnök május végi hivatalba lépése óta.
 
Hivatalos adatok szerint tavaly nagyjából tízezer ember halála volt az idén az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget esküdött terrorcsoport számlájára írható a 175 milliós afrikai országban.