Brutálisan magas adózás előtti eredményt produkált a Mészáros-féle bank

Brutálisan magas adózás előtti eredményt produkált a Mészáros-féle bank

Jelentősen bővült a felcsúti multimilliárdos érdekeltségébe tartozó MBH Bank hitel- és betétállománya. A pénzintézet saját tőkéje immáron 1110 milliárd forintra rúg.

A csökkenő hozamkörnyezetben is jól teljesített a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank az idei első fél évben. A tőzsdei jelentése alapján csütörtökön összeállított összefoglalójában hitelintézet közölte:

A felcsúti multimilliárdos érdekeltségébe tartozó bank korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot, a csoport mérlegfőösszege pedig 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén, egy év alatt 12 százalékot emelkedett.

Az MTI-nek megküldött közlemény szerint a társaság hitel- és betétállománya jelentősen nőtt: a bruttó hitelállomány a tavalyi bázisidőszakhoz képest 17,3 százalékos növekedéssel 5816 milliárd forintra rúgott, az ügyfélbetétállomány pedig 21,6 százalékos éves emelkedéssel 7626 milliárd forintra nőtt a fél év végére.

A lakossági bruttó hitelállomány is szépen hízott

A lakossági bruttó hitelállomány, éves szinten 33 százalékos növekedéssel, 2253 milliárd forintra emelkedett, a betétállomány pedig 3159 milliárd forinton zárt, ami 29 százalékkal haladja meg az előző évi értéket.

A vállalati üzletágban éves összevetésben 7,3 százalékos hitelállomány-bővülést ért el a bank, így a bruttó hitelállomány 2891 milliárd forintot tett ki, míg a betétállomány 26,7 százalékos éves növekedéssel 4332 milliárd forint lett.

A jelentés szerint az MBH Csoporthoz tartozó lízingcsoport, amely a 25 százalékos piaci részesedéssel piacvezető, stabil növekedést mutatott az év első hat hónapjában. Az állománya 578,5 milliárd forint volt a második negyedév végén, 8,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.

A bank saját tőkéje 1110 milliárd forintra nőtt

A bank saját tőkéje 24,3 százalékos éve emelkedéssel 1110 milliárd forintra nőtt.

Az MBH Csoport működési költsége 137 milliárd forintot tett ki 2024 első fél évében. A 10 százalék alatti növekedést részben az okozta, hogy áprilistól a Fundamenta költségei is bekerültek az elszámolásba - derül ki a bank tájékoztatójából.

Az MBH Bank az első félévben összesen 33,2 milliárd forint bankadót és extraprofit adót számolt el - jegyezte meg a jelentés.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)