Fact-check: ki követte el a népirtásokat Bucsában?

Fact-check: ki követte el a népirtásokat Bucsában?

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára független vizsgálatot kért "az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek képeivel kapcsolatban". Mint ismert, Bucsa városából az orosz csapatok kivonulása után mintegy 350 civil holttestet találtak. A helyiek szerint az oroszok követték el az értelmetlen vérontást. Az oroszok az ukránokra mutogatnak.

A BBC igyekezett utána nézni az oroszok állításainak. Mint írták, miután az orosz csapatok kivonultak a Kijev külvárosában található városból, az utcákon heverő holttestekről készült képek jelentek meg. A sajtó képviselői is láttak holttesteket. A CNN, a Guardian, a Le Monde és a Reuters is megerősítette, hogy több helyen holttestek hevertek az utcákon.

Ukrajna "szándékos mészárlással" vádolta Oroszországot, de Oroszország azt mondta, hogy azt "az ukránok megszervezték", miután erői kivonultak a térségből. Egy sor alaptalan állítást fogalmazott meg a Bucsáról készült felvételekkel kapcsolatban - írja a brit közszolgálati sajtó.

Holttestek

A holttestekkel kapcsolatban azt állították az oroszok, hogy nem igaz az, hogy holttestek hevernek az utcákon.  A kanadai orosz nagykövetség például Twitteren tette fel azt a videót, a következő felirattal: "Videó, amely hamis holttesteket mutat be a Kijev melletti Bucsa városában".

A valóság ezzel szemben az, hogy már a március 19-ei műholdképeken látszódnak holttestek. Ez pedig az oroszok kivonulása előtt két héttel voltak. 

.

Az elsőként a New York Times által közölt, majd a BBC által hitelesített képeken holttestek láthatók ugyanabban az utcában, amelyet abban a videóban is látunk, ahol a holttesteket mutatták meg. Oroszország állítása szerint ez a videó a csapatai távozása után készült.

Oroszbarát közösségi oldalak terjesztették a videó lelassított változatát, azt állítva, hogy az egyik holttesten elmozdult a kar. A videó szemcsés, de alaposabb elemzése azt mutatja, hogy amiről azt állítják, hogy mozgó kar, az valójában egy jel a jármű szélvédőjének jobb alsó sarkában.

Egy másik orosz állítás a felvétel egy másik részére összpontosít. Az autó egy másik test mellett halad el, amely egy vörös és sárga kövekkel és összetört barna kerítéssel tarkított járda mellett fekszik.

Ahogy halad tovább, a karosszéria rövid ideig látható a jobb oldali tükörben. Az oroszbarát beszámolók azt állítják, hogy a test "felül".

De a videó lelassított változata azt mutatja, hogy a külső tükör egyértelműen torzítja a test tükröződését, valamint a háttérben lévő házakat is.

A testek nem merevek

Az orosz külügyminisztérium Twitteren írta: "Különös aggodalomra ad okot, hogy azoknak az embereknek a holtteste, akiknek a képeit a kijevi rezsim közzétette, nem merev még legalább négy nap után is."

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok március 31-én a hajnali órákban távoztak. Az oroszok azt mondják, hogy március 30-án távoztak.

A halál utáni órákban a holttest egy rigor mortis nevű folyamaton megy keresztül, ahol az izmok összehúzódnak és megmerevednek.

A Wikipédiába beírva ugyanakkor azt olvashatjuk, hogy

hullamerevség az izmok és ízületek merevségét jelenti, amely 4-6 óra alatt fejlődik ki, és 2-3 napig tart.

Ezt erősítette meg a BBC-nek egy igazságügyi orvosszakértő is, aki korábban Koszovóban és Ruandában dolgozott háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásokon. Azt mondta a BBC-nek, hogy négy nap után a hullamerevség „általában alábbhagyott”.

Vérfolt

Egy orosz tweet azt is állította, hogy az áldozatokon "nincs tipikus holttestfolt".

Nem világos, hogy ez mit jelent, de a patológus szerint a lőtt sebben vagy más erőszakos cselekményben meghalt személy megjelenése nagymértékben változhat a használt fegyvertől, a lövés távolságától és így tovább.

Nem mindig látható sok vér, mivel az emberek alatt is összegyűlhet az, vagy beszivároghat a nehéz téli ruházatba. Ez különösen igaz, ha valaki hideg időjáráshoz öltözött. A tweet arra a tényre utalhat, hogy a vér a testben lefelé gyűlik össze a halál után, mivel leáll a keringés a test körül, amitől a bőr vöröses vagy lilás színűvé válhat.

De ha valaki fekszik, előfordulhat, hogy a vér felgyülemlésének és elszíneződésének helye nem látszik pusztán a képen.

A szemtanúk is megerősítették az erőszakot

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy miközben Bucsa orosz ellenőrzés alatt állt, "egyetlen helyi lakos sem szenvedett erőszakos cselekményt".

Ez az állítás azonban ellentmond a lakosok számos szemtanújának. Egy helyi tanár azt mondta március 4-én, hogy az orosz erők öt embert összeszedtek, és egyiküket kivégezték.

Hasonló képet festettek a helyi lakosok, akik a The Insider orosz oknyomozó weboldalnak nyilatkoztak. "Szörnyű napok voltak. Amikor sem az udvarod, sem a házad, sem az életed nem tartozik rád. Nincs villany, víz, gáz. Tilos elhagyni a házat, ha elmész - lelőnek" - mondta Kristina, egy helyi lakos.

A helyiek azt mondták a BBC-nek, hogy az oroszok szisztematikusan ajtókat törtek ki, majd kifosztották a lakásokat, és miközben a katonák értékeket és élelmiszereket loptak, a lakosokat arra kényszerítették, hogy a pincében üljenek.

Az eredeti cikk itt olvasható: 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}