Budai Gyula az ügynökvádról: "bevett dolog volt"

Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s indítványról tárgyalt tegnap az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, ám a kormánypárti többség leszavazta a javaslatot.

Schiffer András jelezte: szükségesnek tartaná a Moszkvában fellelhető magyar vonatkozású anyagok kutathatóságát. A Jobbik szerint az állambiztonsági iratok feltárása nem az utódpárt MSZP-n vagy az ellenzéki pártokon, hanem egyedül a Fideszen múlik. „Mi tartja még mindig vissza az antikommunista Fideszt attól, hogy végre világosan és tisztán lehessen látni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is történt itt az elmúlt 40 évben az állambiztonsági szolgálatoknak a háza táján. Kik milyen szerepet viseltek. Kik miért felelősek, és ki hova került a rendszerváltást követően, ez egy meglehetősen súlyos kérdés ebben az ügyben. Én nem szeretnék odáig elmenni, hogy összefüggéseket keressek Fideszes politikusok és az állambiztonság között, de kétségkívül kellemetlen ez az ügy most önöknek akkor, amikor nem mást, mint magát a vezérlő tábornokot érik ügynökvádak az utóbbi időben” – jelentette ki Szávay István jobbikos képviselő.

Az ülés Budai Gyula kínos elszólalásáról is emlékezetes maradt. Mint ismert, Simicska Lajos a mandiner.hu-nak azt nyilatkozta Orbán Viktorról, hogy a miniszterelnöknek katonaként jelentenie kellett róla a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatának. Budai a bizottsági ülésen ezzel kapcsolatban azt mondta: "én még azért voltam sorkatona, és abban az időszakban ezek azért bevett dolgok voltak", ezért ezzel a kérdéssel "óvatosabban, csínjábban kéne bánni".

A jelenlévő jobbikos képviselők nem hagyták annyiban Budai Gyula elszólását, Apáti István később visszakérdezett, hogy mit is értett a fideszes politikus bevett dolog alatt.

"Médiahír, arról beszéltünk, hogyha nem figyelt volna" - mentegetőzött Budai, majd miután Apáti visszavágott ("Nem! Megvagy, Gyula!"), tovább mentegetőzött: "Bocsánatot kérünk, egy médiahírről beszélünk, ami itt, a tegnapi parlamenti napon, meg itt, Schiffer képviselőtársamnak az előterjesztésében is szerepel. Én azért mondtam, hogy ezzel csínján kell bánni, hogy mik voltak a bevett dolgok."

Elképzelhető hát, hogy a fideszeseket ezért nem zavarják az Orbán Viktorról szárnyra kapott hírek: magától értetődő, természetes dolognak tartják, hogy valaki társairól jelentett az állambiztonságnak. Ez persze magyarázatot adhat arra is, miért utasították el az ellenzék által egyhangúlag támogatott, az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételét célzó javaslatot.

A HírTV ülésről készült videója itt elérhető.