Megvétózta a jászberényi polgármester a fideszesek nyilvánosságot korlátozó döntését

Megvétózta a jászberényi polgármester a fideszesek nyilvánosságot korlátozó döntését

Él a törvényben biztosított vétójogával Budai Lóránt, Jászberény polgármestere, ezért újra kell tárgyalnia a képviselő-testületnek a szerdán meghozott döntéseket. Ezt a polgármester Facebook-oldalán közölte.

Mint fogalmaz,

megvétózta a Jászberény-ellenes szövetség döntését,

mivel szerinte a Fidesz és a Mi Hazánk alkotta többség által „szétbombázott működési szabályzat” több ponton is ütközik az önkormányzati törvénnyel. Mint arról beszámoltunk, a jászberényi Fidesz–Mi Hazánk-koalíció felülírta a parlamenti Fidesz-többség által elfogadott törvényt, és rendeletben úgy döntött, csak és kizárólag a városháza nagytermében tartható képviselő-testületi ülés. Hogy ez milyen pontokon sérti a törvényt, arról ebben a cikkben számoltunk be:

Fideszes törvényt megszegve korlátozza a nyilvánosságot a jászberényi Fidesz

Szerda délután nagy vita után a Budai Lóránt jobbikos polgármester által Jászberény-ellenes szövetségnek nevezett Fidesz és a Mi Hazánk koalíciója megszavazta, hogy a jászberényi képviselő-testület üléseit csak és kizárólag a városháza nagytermében lehet megtartani.

A polgármester posztjában azt is ismertette, a megvétózott javaslatokról november 4-én (szerdán) 15 órakor tárgyalnak újra.

Az önkormányzati törvény olyan többletjogosultságot biztosít a polgármesternek, hogy

amennyiben szerinte a képviselő-testület döntése sérti az önkormányzat érdekeit, vétójoggal élhet,

ezt a testületi ülést követő 3 napon belül teheti meg. A képviselő-testületi döntés addig nem is hajtható végre, és a plénumnak a megismételt tárgyaláson már minősített többséggel, azaz az összes megválasztott képviselő felének igen szavazatával kell döntenie.