Kiss Ambrus: fizetésképtelenné válhat Budapest novemberre, ha a kormány megfelezi az iparűzési adót

Kiss Ambrus: fizetésképtelenné válhat Budapest novemberre, ha a kormány megfelezi az iparűzési adót

Elfogyhat a főváros pénze novemberre, ha a kormány valóban megfelezi az iparűzési adót, ami 15-20 milliárd forinttal kurtítja meg Budapest költségvetését

– nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus, a főpolgármester helyettese. Úgy véli, 2021 végére így veszélybe kerülhet a bérek kifizetése és az intézmények fenntartása is.

Kiss kiemelte,

"a főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz."

Kiss nincs egyedül véleményéve: korábban Karácsony Gergely az önkormányzatiság kivégzésének nevezte korábban a kormány ezen döntését. A főpolgármester szerint Budapestnek teljes kompenzációra van szüksége, miután a főváros – és az ország más önkormányzatai – súlyos költségvetési nehézségekkel néznek szembe. Egyrészt a koronavírus miatti pluszfeladatok ellátása következtében, másrészt a kormányzat járványkezelő döntései miatt, melyek nyomán például ingyenessé tették a parkolást, elvonták az önkormányzatoktól a gépjármű- és az idegenforgalmi adót, valamint Budapest például 36 milliárd forint szolidaritási adót is köteles fizetni.

Fontos rögzíteni, hogy

noha a főváros 15 milliárd forint tartalékot hagyott a decemberben elfogadott 2021-es költségvetésben, csakhogy ezt már a tömegközlekedés 23 milliárd forintra becsült jegybevétel-kiesése el is viszi.

Kiss szerint az ország GDP-jének 37 százalékát adó főváros becsődöltetése a kormánynak sem érdeke, hiszen a hitelminősítők felé is rossz üzenet lenne, hogy az ország nem tudja kisegíteni a fővárost.

Mint elmondta, Budapest 139 milliárd forint iparűzési adóval számolt eredetileg. A felezés azonban nem a teljes összegre vonatkozik, mivel annak számos megkötése van – 4 milliárdos nettó árbevétel alatt vehető igénybe, 250 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégnél –, de már a 10 százalékos csökkenés is súlyos gondokat okozhat.

Az iparűzési adóval kapcsolatos kedvezményt a cégeknek február 25-ig kell kérniük, ezután derül ki, pontosan mekkora kieséssel kell számolnia a fővárosnak, amely szerint emiatt mindenképpen tárgyalni kellene a kormánnyal, onnan viszont még nem érkezett erre felkérés.