Újabb méregdrága parkolóövezetek jöhetnek Budapesten, de legalább megújulhat a Széna tér

A képviselők az újbudai önkormányzat javaslatára - amelynek célja a kerületi parkolási nehézségek enyhítése - módosíthatják a XI. kerületi parkolási szabályozást. Ennek alapján bevonnák a várakozási övezetbe az Egry József utcát, a Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Tas vezér utca által határolt területet, a Gellérthegy teljes kerületi részét, az őrmezői lakótelepet, a kelenföldi városrészt - azaz a Szerémi út - Galvani utca - Andor utca - Egér út - vasút - Hamzsabégi út által határolt területet -, valamint az Infopark területét, de a Warga László út nem kerülne az övezetbe. A Műegyetem rakparton is parkolási díjat vezethetnek be.

Zuglóban a kerületi önkormányzat javaslatára parkolási díjat vezethetnek be a Mexikói út - Kacsóh Pongrác út - Kassai tér - Szikszó park - Lőcsei út - Telepes utca - Fűrész utca - Csömöri út - Lőcsei út - Bosnyák utca - Fűrész utca - Szugló utca - Lőcsei út - Egressy út - Nagy Lajos király útja - Thököly út által határolt területen is.

A testület az V. kerületi polgármester javaslatára dönthet arról is, hogy a kerület nagy részét lefedő, óránként 440 forintos díjtételű várakozási övezetben a jövőben 525 forintot kelljen fizetni.

A közgyűlés várhatóan tárgyal a Széna tér felújításáról is, az elfogadásra váró dokumentumok szerint a tér felújítása várhatóan 2019 júniusában kezdődhet meg és a tervek szerint 2020 végére készül majd el.

Frissítés

A közgyűlés 25 igennel, 2 nem arányban elfogadta az új parkolási zónák létesítését.

A testület döntése értelmében 2019 júniusában kezdődhet meg a fővárosi Széna tér kb. 2,5 milliárd forintos felújítása, ami a tervek szerint 2020 végén fejeződik majd be.

A fővárosi önkormányzat együttműködési megállapodást köt a Magyar Autóklubbal a közlekedésbiztonság további erősítése érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 26 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést, amiben rámutattak: szükséges a közutakon és járdákon egyre gyakrabban megjelenő, új típusú közlekedési eszközökre – segway, elektromos roller, beerbike – is kellő figyelmet fordítani. A legfontosabb cél, hogy a közlekedés rendje és biztonsága érdekében használatukra egyértelmű szabályozás vonatkozzon, a viszonyuk a közlekedés egyéb résztvevőivel jól körülhatárolt legyen.

Tarlós István főpolgármester közölte: a kerékpárosokkal is készülnek együttműködési megállapodást kötni.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag jóváhagyta a Budapest és Üzbegisztán fővárosa, Taskent közötti együttműködési keretmegállapodást, és azt a szándéknyilatkozatot, ami magyar, illetve üzbég nemzeti étterem és bolt nyitását kezdeményezi a fővárosokban.

Baráti együttműködés és tapasztalatcsere előmozdításáról szóló megállapodást köt Budapest és Sanghaj – az erről szóló dokumentumot is jóvá hagyta a Fővárosi Közgyűlés. A testület egyhangúlag határozott a 2022-ig szóló megállapodás megkötéséről.

Frissítés II.

A Fővárosi Közgyűlés a Vörösmarty tér felújításához is hozzájárult.

Az egyhangúlag elfogadott tervek szerint szeptemberben kezdődhet meg a belvárosi közterület és környékének felújítása, amely várhatóan több ütemben eltart majd jövő év augusztusának végéig.
 
A komplex felújítás elsődleges célja a környező utcákkal egységes arculat kialakítása, a Vörösmarty tér jelenleg is domináló gyalogos forgalmának megtartása, a közösségi tér jelleg fejlesztése, valamint az időszakos vásárok közműellátásának előkészítése.
 
A tervek szerint a Vörösmarty tér mellett felújítják a Deák Ferenc utca Bécsi utca és a Vigadó épülete közötti szakaszát, a Vigadó utcát, valamint a Harmincad utcát. A rekonstrukció során a teret egyedi, természetes lapkővel burkolják le, valamint megújítják a forgalomtechnikai elemeket, az úttartozékokat - a szegélyeket, a parkolásgátló elemeket, a faveremrácsokat - és az utcabútorokat.