Visszavonatná P. Szűcs Julianna kitüntetését a budapesti Jobbik

Visszavonatná P. Szűcs Julianna kitüntetését a budapesti Jobbik

Közleményében fejezte ki aggodalmát a budapesti Jobbik vezetősége amiatt, hogy nemrégiben a főváros egyik legnívósabb elismerésével jutalmazta a közgyűlés P. Szűcs Juliannát, a Mozgó Világ főszerkesztőjét.

Mint írják: a Budapestért díj átadása minden évben öröm, hiszen olyan emberekre hívhatják fel a figyelmet, akik életükkel és munkásságukkal kiemelkedően hozzájárultak a főváros fejlődéséhez.

Hozzátették, hogy idén azonban egy olyan személyt is díjazott a testület,

"akit még a Kádár-éra helyezett a Mozgó Világ című folyóirat élére, miután az addigi főszerkesztőt visszahívták – ezzel kiváltva egyébként a teljes szerkesztőség tiltakozását."

E pozíciót egyébként P. Szűcs előtt többen is visszautasították, mivel úgy tartották, veszélybe került a lap függetlensége. Több kritikus szerint a kommunista rendszer bekebelezte a lapot, ezzel arcul csapva a folyóirat olvasóit - emlékeztetett a budapesti jobbik.

"Természetesen nem vitatjuk P. Szűcs Julianna, a művészettörténet területén elért eredményeit és munkásságát, ugyanakkor a Jobbik budapesti elnöksége úgy gondolja, jogtalanul tüntették ki a főszerkesztőt, amiért asszisztált a Kádár-korszaki sajtószabadság leveréséhez."

A párt fővárosi elnöksége éppen ezért azt kéri Budapest vezetésétől, hogy gondolja újra és vonja vissza P. Szűcs Julianna kitüntetését.