Budapest, tranzitzóna, kérjük, hagyják el a vonatot

Emlékeznek? Dugódíj, feltúrások, Déli pályaudvar, BKV-s huzavona, Közel-Keleti pályaudvar. Ez Budapest.

Zajlott az élet székesfővárosunkban, és persze az őt szorosan magához ölelő agglomerációban 2015-ben. Cikkünkben - a teljesség igénye nélkül - megpróbáltuk összeszedni, miről is szóltak a hírek Budapesten.

Akit érdekelnek a korábbi hónapok, itt olvashatja őket: januárfebruármárciusáprilismájusjúniusaugusztus, szeptember Az év bűnügyeiről pedig ITT olvashat összefoglalót.

Ha jellemeznünk kéne a mögöttünk hagyott évet, akkor egy nagy, össznépi, ingyenesen igénybe vehető, ám mégis mindenki számára kötelező akadályversenyként írhatnánk azt le. Feltúrások, átalakítások, rekonstrukciók, beomló Déli pályaudvar, dugók, bosszankodás.

Mivel a kormány - ha már a magyar gazdaságnak önerőből nincs ereje előrelépni - soha nem látott mértékben felpörgette az uniós források lehívását, ezért Budapesten (is) megindultak olyan, évtizedek óta elmaradt beruházások, mint a Széll Kálmán tér felújítása, a Fonódó villamos építése, vagy épp a Sasadi út átépítése. Hogy ez ne legyen elég, időközben a Déli pályaudvar is megbénult.

Egy életképes város

1-es villamos

Az év elejének egyik legfontosabb híre volt: végre elkészült az 1-es villamos pályája Dél-Budán, villamosközlekedésre mégis várni kellett, mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy a Rákóczi-híd el is bírja majd a CAF-okat. A terhelési próba eloszlatta a kétségeket, a próbák megindultak, majd március 20-án megindulhatott a forgalom.

Csikorogva. A környék lakóinak idegrendszerét próbára tevő Szerémi-út - Hengermalom út kereszteződésében található villamosív ugyanis "kissé" zajosra sikeredett. Erre megoldást Szabó György, a Jobbik korábbi fővárosi képviselője, jelenleg mint a BKV Igazgatósági tagja talált, amelynek révén ma már zajtalanul kanyarodnak a villamosok.

Villamosokból nem volt hiány az év során: sorra futnak be ugyanis előbb a rövid, majd a hosszabb CAF-villamosok, amelyek az 1-es, a 3-as, valamint a fonódó villamos szakaszain fognak közlekedni. Apropó CAF: van még mit tanulni az új villamosok vezetésében, amire jó példa, hogy sikerült is az egyik alaposan megtörni.

Széll Kálmán tér

2015 januárjában kezdődött el a Széll Kálmán tér felújítása, a teljes rekonstrukciónak 2016. május 10-ére kell befejeződnie. Kéne, de várhatóan nem fog. A teljes újjáépítés eredményeképpen a balkáni hangulatot árasztó csomópontból - legalábbis egy időre, amíg le nem lakják - egy modern, kultúrtál tér válik. A felújítás részeként átalakítják a teljes villamoshálózatot (részben a fonódó projekt részeként), megújulnak a gyalogos területek, az úthálózat, átalakítják a buszvégállomást, valamint lebontották a tér "szimbólumává" vált hírhedt gombákat is. A "Legyező" ugyanakkor megmaradt, ahogyan a tér kistestvérének számító Széna térhez sem nyúltak hozzá.

A Széll Kálmán tér felújítása

A felújítást számtalan alkalommal akasztotta meg, hogy a földből világháborús bombákat forgattak ki a gépek, vagy épp eltemetett katonák földi maradványait találták meg, pontosabban gyalázták meg őket. A felújítás miatt Közép-Buda legfontosabb csomópontjánál kaotikus állapotok uralkodtak időnként, amely próbára tette az autóval a belvárosba igyekvők, vagy épp a folyamatosan változó labirintusban kóválygó gyalogosok idegeit.

Kísértet járta Déli pályaudvar

Kevesebben emlékezhetnek rá, hogy hónapokra kiesett a forgalomból a Déli pályaudvar, mert az állomásra bevezető sínek fölött megcsúszott a hegy, a pályára pedig kövek hullottak január 31-én. Az évek során elmaradt felújítások, valamint az átgondolatlan növényzet irtás miatt a baj komolyabb volt, mint ami első blikkre látszott, a forgalom csak áprilisban indulhatott újra.

Élet az emberiség után

Fontolva Fonódó

Formabontó módon, kezdjük a végével: december 23-án végeztek (elvileg) Budapest legnagyobb közlekedési projektjével: a fonódó villamossal. A beruházással az egykor egységes hálózatot alkotó budai villamoshálózatot újra hálózatnak lehet nevezni (valójában ezért hívják fonódónak, s nem azért, mert a Margit-híd alatt fonódnak a vágányok), így Észak-Budáról - Dél-Budára átszállásmentesen lehet a továbbiakban közlekedni. A beruházás komótos tempóban haladt, amit az is megakasztott, hogy a 70-es években épített HÉV-alagutat - finoman szólva is gyatra kivitelezése miatt - meg kellett erősíteni. A hivatalos verzió szerint január 16-tól már meg is indulhat a rendeltetésszerű forgalom.

Így néz ki a Hév-alagút

Tarlós-kettős

Sajátos táncba kezdett egymással a kormány és Tarlós István. A téma - mi más - a BKV finanszírozása. A közlekedési vállalat állandó szereplője a fővárosi politikai játszmáknak: a kormány évről-évre késve fizeti ki az általa megkövetelt kedvezmények után járó összeget a fővárosnak, de ugyanígy probléma, hogy a főváros finanszírozza az BKV agglomerációs járatait is, így a legtöbb HÉV-et például. Eddig. A kormány ugyanis átalakítaná a fővárosi közlekedés finanszírozását, ezzel azonban nagyon ráléptek Tarlós tyúkszemére, aki ezt nem is igazán hagyta annyiban.  Akárhogy is lesz, a Tarlós - Lázár pengeváltásoknál szórakoztatóbb csörték nem igen voltak ebben az évben, különösen, amikor Lázár szellemi képességeiről beszélt a főpolgármester.

Tiltakozás a piacra tervezett a tranzitzóna ellen

Közel-keleti pályaudvar

Nem lehet 2015-ről úgy írni, hogy kihagyjuk a bevándorlást. Budapest esetén sincs ez másként. A nyár folyamán a pesti szleng új szóval bővült: a Közel-Keleti pályaudvarral. Bevándorlók ezrei cserélődtek a spontán tranzitállomásként funkcionáló Baross téren, miközben a migránsok, az őket segítő civilek, vagy épp rendőrök között kellett kolbászolnia a budapestieknek, vagy épp az agglomerációban élőknek. Megismertük azt is, milyen az, amikor a bevándorlók, vagy éppenséggel ellenük tüntetnek. A Jobbik blokád alá is vont egy tranzitzónának kijelölt piacot, és megmutattuk azt is, milyen az, amikor elvezetik a rendőrök portálunk főszerkesztőjét is. Az év legütősebb jelenete volt talán az, amikor a bevándorlók egy része nekiindult, hogy gyalogszerrel érje el a "Kánaánt", vagyis Nyugat-Európát. Mindezek után megszűntek az áldatlan állapotok a belvárosban, megkezdődött a buszoztatás, de ez már egy másik történet.

Merre van a Kánaán?

Nagyon nem Illatos út

Évek óta mérgezte - szó szerint, és átvitt értelemben is - az Illatos út környékét a Budapesti Vegyiművek telephelyén található veszélyes hulladék. Bár az év során elkezdték elszállítani a hulladékot, cikkünkből kiderült, hogy még mindig Magyarországon vagyunk ám, olyannyira, hogy egy roppant hétköznapi összeférhetetlenségekről is olvashat itt. És beszámoltunk végül az "eredményről", vagyis, arról, hogy kimutatták a környező lakásokban a szennyezést, erről itt olvashat. Folytaás következik, olvassa kapcsolódó anyagainkat jövőre is.

Ez most nem a szokásos dugó - száz BKV busz szállítja el a bevándorlókat a Keletiből

Sokszor írtunk róla, hogy 2016 végétől érkezik a dugódíj, kiderült, hogy villamos épül az Astoriától Újpalotáig, egész évben zajlott az új fővárosi szuperkórház körüli cicaharc, pontosabban szólva kerületi lobbizás, eszeveszett tempóban drágult az albérletpiac, az ingatlanárakkal együtt, sokszor írtunk a Városliger átalakításáról, vagy épp a budai vár felújításáról, de folytatódott a Római-part gátja körüli bohóckodás is. Ahogyan kiderült az is, Budapest és Pest megye szakítanak egymással, mivel utóbbi a fővárossal egy régiót alkotva "túl gazdag" ahhoz, hogy elegendő pályázati forráshoz jusson.

Ez történt - mint írtuk, a teljesség igénye nélkül - Budapesten, 2015-ben. Tartson velünk 2016-ban is, és kövesse új, tematikus Facebook-oldalunkat is.