Terézváros a barbarizmus mellett döntött: megszavazta a Fidesz a házrombolást

Újabb történelmi épülettel lesz szegényebb Budapest.

A magát valami furcsa oknál fogva nemzetinek, meg jobboldali konzervatívnak tituláló kormánypárti kerületvezetés nem tartotta fontosnak, hogy megóvja az 1885-ben épült ház nemrég felújított homlokzatát, és a tegnapi testületi ülésen megszavazta a helyi védettség feloldását, ezzel gyakorlatilag halálra ítélve az ingatlant.

Információink szerint, ahogy az várható volt, a képviselő-testület tagjai csak tegnap kapták kézhez a védettség megszüntetéséről szóló tervezetet, ami a civil szakértők szerint szakmaiatlan, sőt, nettó hazugságokat tartalmazó indoklással adta el a házra vonatkozó "kilövési engedélyt".

Hiába az ellenzéki képviselők és a civil épületvédők tiltakozása, a pénz szava most is erősebbnek számított, bár a HVG-nek adott nyilatkozatában a tulajdonos Divatcsarnok Projekt Zrt. egyik ügyvezető igazgatója, Habsburg-Lotaringiai Mihály igyekezett némileg tompítani a döntés élét:

"Természetesen szükséges a renoválás, de azt a tervezés pillanatnyi szakaszában még nem tudjuk, hogy az miként fog pontosan megvalósulni. A tervek véglegesítése műszaki, jogi és pénzügyi feltételektől egyaránt függ. A Divatcsarnok épületével annyiban függ össze az átalakítás, hogy mivel abban nincsenek garázsok az irodák, illetve a vásárlók részére, azokat is az ezen az épületen végzendő átalakítás keretében kívánjuk biztosítani, átjárást biztosítva innen a Divatcsarnok épületébe" - nyilatkozta a főherceg.

Tehát beigazolódott az, amitől a civilek tartottak:

  • a cégnek halvány elképzelése sincs, konkrétan miként valósul majd meg a ház hasznosítása és megmarad-e a történelmi homlokzat,
  • a helyi Fidesz ennek ellenére vakon zöld utat adott a projektnek, illetve
  • megépül a mélygarázs, ami akár a Divatcsarnok épületében is komoly károkat okozhat.

Mindezt azért, hogy Juci néninek a könyvelésről ne az Andrássyn kelljen parkolnia, mert leesik a karikagyűrű az ujjáról, ha ötven métert sétálnia kell, akárcsak a fekete pénteken lapostévéért meg Gucci-táskáért tülekedő proliknak...

Nem mondott le a városképrombolásról az önkormányzat? - Továbbra is bontanák a Paulay Ede utca 52-t

Ahogy arról korábban már az Alfahír is beszámolt, a terézvárosi önkormányzat feltett szándéka, hogy a földdel tegye egyenlővé a Paulay Ede utca 52. szám alatt álló, 1885-ben épült kétszintes, olasz reneszánsz-későreneszánsz hangulatú épületet. A háttérben most is anyagi érdekek állnak, mint általában minden, épített örökségünk pusztulásával járó intézkedés mögött.