Újabb kormányellenes tüntetés Romániában - könnygáz helyett vizet és mobilvécéket kapnak a tüntetők

Több ezer, szabadságukra hazatért külföldön dolgozó román tüntet Bukarestben a kormány lemondásáért. A tiltakozók az egy évvel ezelőtti, tömegoszlatással végződött kormányellenes demonstrációjuk évfordulóján a rendőri erőszak felelőseinek megbüntetését követelték, de a brutálisan meggyilkolt 15 éves lány emlékére is mécseseket gyújtottak.

A résztvevők egyebek között "Bűnözők nélküli közéletet", "A korrupció öl", "Börtönbe veletek" feliratú táblákat emelnek a magasba. A tüntetők az utóbbi évek ellenzéki megmozdulásairól ismert korrupcióellenes jelszavakat skandálják.

A téren mécseseket gyújtottak a caracali gyilkos tizenéves áldozatai emlékére, akiknek a haláláért a közvélemény a hatóságokat tette felelőssé. A helyi idő szerint 17 órára meghirdetett demonstráció első órájában rendbontás nem történt, a folyamatosan gyülekező, békésen tüntető résztvevők számát több ezerre becsülték a román hírforrások.

Az MTI beszámolója alapján mind a szervezők, mind a karhatalom viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy kerülni akarják az erőszakot. A szociáldemokrata főpolgármester jóindulatának jeleként tízezer ásványvizes palackot, négyezer liter ivóvizet küldött a szociális szolgálat tartalékaiból a rekkenő hőségben összesereglett tüntetőknek, a kormányszékház előtti Victoria téren pedig száz mobilvécét is elhelyeztek.