Miközben szanaszéjjel szívatják a közszolgákat a rabszolgatörvénnyel, a helyettes államtitkárok fizetését megemelik 30 százalékkal

Ezzel 1 millió 296 ezer forintocska is összejöhet egy hónapban. Ez nyilván vigasztalja majd a napi 9 órában, évi 20 nap szabadságért havi 190 ezerért dolgozó közszolgát.

Eddig bruttó 748 ezer volt a havi illetményük, amit a jogszabályok szerint 30 százalékkal megemelhetett az illetékes miniszter: ez 972 ezer forintot jelentett, amit az utóbbi időben a legtöbben meg is kaptak. Márciustól egy a tavalyi év végén megszavazott törvénynek köszönhetően minimum bruttó 1,3 millió forint lesz a fizetésük, de akár 1 millió 650 ezer forintot is kaphatnak. Ebben a sávban mozoghat az illetményük a munkáltatói döntéstől függően, vagyis lehetnek olyanok, akiknek gyakorlatilag megduplázódhat a fizetésük - írja a Blikk.

Hatályba lépett a köztisztviselők rabszolgatörvénye

Így olyan nyalánkságokat találhatunk a benne, mint a 6 óra 45 perckor kezdődő és legalább napi kilenc óra munkaidő (amibe már nem számít bele az ebédszünet fél órája) megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria, az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken, ráadásul már nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára, vagyis nem fizetik ki a túlórákat Ezen kívül azonban lényegében teljes a kupleráj.

A lap emlékeztetett rá: az a faramuci helyzet áll elő, hogy a helyettes államtitkárok többet keresnek, mint a főnökeik, vagyis az államtitkárok, akiknek az ősz folyamán emelték 30 százalékkal, 1 millió 296 ezer forintra a díjazásukat.

A helyettes államtitkárokkal együtt örülhetnek a miniszteri biztosok, akik eddig 748 ezer forintos fizetést kaphattak a munkájukért, most ők is megkaphatják az 1 millió 300 ezer forint és 1 millió 650 ezer forint közötti illetményt, mivel a díjazásukat a helyettes államtitkárokéhoz kötik.

A kormánybiztosok fizetése 500 és 900 ezer forint közötti mértékben emelkedik, a közigazgatási államtitkároknak pedig kétszáz- és hatszázezer forint között, így meghaladhatja a kormányfőét is: az illetményük alsó határa bruttó 1,5 millió forint lesz, amennyi a miniszterelnöki illetmény is, a felső határ pedig 1,9 millió forint.

A Blikk számításai szerint éves szinten akkor is legkevesebb 870 millióba kerül az adófizetőknek ez az emelés, ha mind a 184 érintett vezető a lehető legkisebb illetményt kapná csupán. Ha azonban bőkezűek lesznek a miniszterek, és a lehetséges maximális illetményt állapítják meg a fejeseiknek, akkor közel 2,1 milliárdba fájhat az egész.